Zeybekči pisao Jusku: O finansiranju autoputa Sarajevo – Beograd tek kad se odredi jedinstvena ruta

0
1056
Ministar Jusko će o navodima pisma turskog ministra upoznati resorna entitetska ministarstva

Ministar ekonomije u Vladi Republike Turske Nihat Zeybekči odgovorio je na pismo ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska koje mu je upućeno 30. juna ove godine, a koji se odnosi na alternativne pravce cestovnog projekta povezivanja Sarajeva i Beograda te finansijski aspekt ovog projekta.
Ministar Zeybekči u odgovoru navodi da je turska strana odlučna realizirati ovaj projekat, smatrajući da će imati značajnu ulogu u jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Srbije, uz podršku Turske.
“U tom okviru, očekujemo da bosanskohercegovačka i srbijanska strana zajednički podnesu prijedlog jedinstvenog pravca i zajednički projekat u vezi sa tim pravcem, a koji bi zajednički konačno odredile bosanskohercegovačka i srbijanska strana“, navodi se u pismu.
Ministar Zeybekči dalje navodi da oni neće moći provesti nikakve studije ili radove u vezi sa finansiranjem, niti će biti moguće predstaviti bilo kakva mišljenja bez konačnog određivanja jedinstvenog pravca. Tek nakon toga moguće je pripremiti konačni projekat zasnovan na tom jedinstvenom pravcu.
“S tim u vezi, čekat ćemo da bosanskohercegovačka i srbijanska strana zajednički dostave navedeni projekat što je moguće prije, za koji smatramo da će znatno doprinijeti daljnjem poboljšanju trgovinskih i ekonomskih odnosa između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i razvoju našeg regiona”, navedeno je u pismu ministra Zeybekčija.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će u toku naredne sedmice o navodima u pismu turskog ministra upoznati resorna entitetska ministarstva i zajedno sa njima pokušati dogovoriti naredne aktivnosti u vezi sa projektom povezivanja Sarajeva i Beograda modernom putnom prometnicom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.