Žitelji BiH će među prvima dobiti vakcine za Covid-19

0
456
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za cjepiva

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime Bosne I Hercegovine, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci vakcina za žitelje BiH. Riječ je o do sada najvećem pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.
Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti Covid-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.
Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i finansijskim obvezama.
Ugovor o nabavi cjepiva sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno je danas potpisan. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid-19.