Zvizdić pozvao Hrvatsku i Srbiju da zaključe sporazumi sa BiH o granici

0
1318
Zvizdić se u Davosu sastao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u Davosu gdje učestvuje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.
Tokom obraćanja učesnicima današnjeg panela o Zapadnom Balkanu ‘Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu’ Zvizdić je govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu. Rekao je da je najbolji put saradnje da sva pitanja – naročito ona koja se tiču otvorenih bilateralnih sporova, budu riješena kroz kontinuiran dijalog i uz međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodno priznatih činjenica.
“U tom smislu, kao dobar primjer za jačanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje regionalne i bilateralne saradnje, vidim u praćenju dobrih iskustava koje smo uspostavili sa Crnom Gorom potpisivanjem Sporazuma o granici 2015. godine”, rekao je Zvizdić.
On je pozvao kolege iz Hrvatske i Srbije da u duhu potpisanih deklaracija sa samita zemalja Zapadnog Balkana zaključe sporazumi o granici, te da se zatvaranjem ovog poglavlja osigura da fokus budućih odnosa bude na ekonomskim, kulturnim, socijalnim i drugim temama od značaja za unapređenje životnog standarda građana.

Zvizdić je na panelu o Zapadnom Balkanu govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu

Zvizdić je istaknuo da je proces regionalne saradnje u proteklim godinama, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio veoma ohrabrujuće pomake u svim sferama, a naročito u oblasti infrastrukturnog povezivanja, kao i jačanja saradnje unutar regionalnog ekonomskog područja, te izrazio nadu da će, uprkos postojećim izazovima, ovi procesi ipak biti vraćeni na pravi put.
Zvizdić je istaknuo i jednostrano donesene odluke kojima se krše ugovorno prihvaćene obaveze po CEFTA sporazumu, te pozvao kosovske vlasti da u narednom periodu vrate trgovinske odnose u okvire prihvaćenih pravila CEFTA sporazumom.
Rekao je i da će BiH, kao i do sada, ostati partner za sve oblasti i teme koje će svakoj zemlji pojedinačno, te regionu u cjelosti, omogućiti stabilnu, prosperitetnu i uspješnu saradnju.
Zvizdić se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao i sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske i razgovarao o unapređenju saradnje dvije države.