ACI: Prihodi aerodroma u svijetu ove godine bit će prepolovljeni

0
1129
Ovih dana je zabilježen rekordni broj dnevnih letova komercijalnih aviona u svijetu

Međunarodno udruženje svjetskih aerodroma (ACI) procjenjuje da će se na globalnom nivou zbog pandemije Covid-19 ove godine smanjiti dvije petine putničkog prometa i gotovo polovina prihoda aerodromima u svijetu.
U novom ekonomskom biltenu, ACI World predviđa da će se putnički promet u svijetu smanjiti za 38,1 posto u odnosu na projekcije prije Covid-19. To je ekvivalentno 3,6 milijardi putnika u apsolutnom iznosu.
To smanjenje broja putnika i otkazivanje letova uticat će i na smanjenje prihoda. Iako se očekivalo da će industrija generirati oko 172 milijarde američkih dolara, sada se predviđa da bi mogla izgubiti oko 45% ili više od 76 milijardi dolara do kraja ove godine.
“Takav drastičan pad za globalnu aerodromsku industriju predstavlja egzistencijalnu prijetnju”, izjavila je generalna direktorica ACI-ja Angela Gittens, te dodala da je potreban brz i efikasan odgovor vlada kako bi zaštitili milione radnih mjesta i pomogli oporavak ove industrije.
Aerodromska industrija u svijetu suočila se sa višemilionskim gubicima već u prvom kvartalu 2020. godine, ali sada se predviđa da će se uticaj Covid-19 proširiti ne samo na drugi kvartal, već i na drugu polovinu godine.
Većina stručnjaka u industriji vazdušnog prevoza slaže se da bi oporavak mogao trajati godinu do 18 mjeseci kako bi dostigao nivo prije krize, a industrija možda neće ponovo zabilježiti raniji obim saobraćaja prije kraja 2021. godine.
Kako se prihodi i dalje brzo smanjuju, aerodromi poduzimaju sve moguće mjere kako bi sačuvali finansijsku stabilnost.
Što se tiče izgleda za oporavak, ACI smatra da je razumno predvidjeti brži oporavak u domaćem putničkom prometu. U slučaju međunarodnog putničkog prometa, oporavak će trajati duže jer svaki međunarodni let podrazumijeva recipročna dopuštenja, dok će se razne države izdići iz trenutne krize u različito vrijeme, s različitim tempom opuštanja nametnutih ograničenja.