Radovi na tunelu ‘Hranjen’ se odvijaju po planu, uz mjere zaštite

0
917
Ajanović: Tokom radova nema procesnih zastoja, z bog pandemije poduzete sve mjere zaštite

Radovi na izgradnji tunela ‘Hranjen’, kao dijela buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, bez obzira na pandemiju koronavirusa teku planiranom dinamikom, potvrdio je za agenciju Fena tehnički rukovodilac gradilišta Enes Ajanović.
Po njegovim riječima, radovi na gradnji tunela se odvijaju bez bilo kakvih zastoja.
“Do sada je iskopano oko 470 metara glavne cijevi tunela Hranjen. Radovi se odvijaju potpuno prema dinamici i utvrđenom planu, u zavisnosti od tvrdoće stijene koja je na našoj, južnoj strani, i dalje meka i s te strane postoje ograničenja. Naš korak od toga zavisi, što je mekša stijena moramo ići kraćim korakom, kad je stijena tvrđa idemo dužim korakom”, pojasnio je Ajanović.
Dodao je da je najvažnije da tokom radova nema nikakvih procesnih zastoja te da su, u skladu sa pandemijom koronavirusa, poduzete sve mjere zaštite. Donesene su i mjere o restrikciji ulaza na gradilište.
“Riječ je o potpunoj kontroli ulaska i izlaska radnika i svog ostalog osoblja koje mora dolaziti na gradilište, uključujući i naše dobavljače. I od njih smo tražili da poštuju i primjene zaštitne mjere, od striktnog nošenja maski, rukavica i druge zaštitne opreme. Radnici na gradilište tunela Hranjen dolaze iz različitih krajeva BiH, što u trenutnoj situaciji nalaže poseban oprez”, naglasio je Ajanović.
Izgradnja tunela ‘Hranjen’ najzahtjevniji je dio projekta buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, a njegovom realizacijom udaljenost dva grada bit će smanjena sa 96 na 56 kilometara.