Aerodrom Banja Luka pregovara oko uvođenja letova za Afriku

0
1336
Zatvaranje banjalučkog aerodroma neće imati veliki uticaj na letove zbog ranije otkazanih linija

Aerodrom Banja Luka je u pregovorima oko uvođenja nove interkontinentalne rute za Afriku.
“Imamo planove za uvođenje jedne nove rute za Afriku, međutim, prerano je davati bilo kakve detalje”, rekao je generalni direktor Aerodroma Sarajevo Zoran Injac.
Banjalučki aerodrom želi proširiti svoj portfelj destinacija nakon njegovog oživljavanja u oktobru prošle godine, kada je Ryanair uveo letove iz Šarlroa, Memmingena i Stokga Skavsta.
“Ovog ljeta nudimo dvije sedmice čarter letova za Tursku i jednu sedmicu u Grčku. Osim toga, Ryanair će uvesti letove iz Berlina, dok će Air Serbia održati pet sedmičnih usluga iz Beograda”, dodao je Injac, navodi portal Ex Yu Aviation.
Aerodrom Banja Luka je trenutno i u pregovorima sa ruskim prevoznikom IrAero o potencijalnim uslugama iz Moskve.
“U ovom trenutku možemo reći da postoji interes ruske strane. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj put bude uspješan”, rekao je Injac.
Međutim, Injac je istakao da Ryanair ostaje najvažniji klijent aerodroma te da očekuju proširenje saradnje u narednom periodu. I niskotarifna aviokompanija Ryanair najavila je svoju pomoć navodeći da će u 2019. godini nastojati prevesti preko 135.000 putnika kroz Aerodrom Banja Luku.
Treći najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini takođe želi da razvije teretni saobraćaj. S tim ciljem dogovoreni su i ugovori sa izvođačima radova za nastavak rada na objektu. Radovi na skladištu tereta na Aerodromu Banja Luka zaustavljeni su 2017. godine, nakon što su inspektori utvrdili da gradilište nije ispunilo zahtjeve navedene u ugovornim dokumentima. Teretni terminal vrijednosti oko 670.000 eura biće veličine 900 kvadratnih metara.