U martu nastavak pregovora o raspodjeli diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ

0
830
Vijeće ministara BiH usvojilo izvještaj o izvršenju Budžeta za devet mjeseci 2018. (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je ovlaštenog predstavnika BiH u Zajedničkom komitetu za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ da nastave započete aktivnosti na realizaciji obaveza iz ovog aneksa i zaključaka sa prvog dijela 19. sastanka Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan u Beogradu u decembru prošle godine.
U Informaciji Ministarstva vanjskih poslova istaknuto je da je zajednička prodaja imovine u New Yorku, Bonu, Bernu i Tokiju, koju je Komitet pokrenuo u proteklom periodu, imala visok prioritet u agendi razgovora zbog brojnih aktivnosti koje treba provesti u cilju što skorije realizacije prodaje i raspodjele dobijenih sredstava.
Na sastanku je, između ostalog, podržan rad Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela. Razmijenjena su i mišljenja o trenutnom stanju u pogledu raspodjele imovine u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi te je zaključeno da se razgovori u vezi sa ovom imovinom nastave, nakon što se prikupe dodatne informacije.
Zbog obimnosti dnevnog reda i složenosti tema o kojima se raspravljalo, 19. sastanak će biti nastavljen, kako je planirano, u martu 2018. godine u Beogradu.