Aerodrom Ljubljana počinje s gradnjom novog putničkog terminala

0
1615
Aerodrom Ljubljana Jože Pučnik počinje s izgradnjom novog terminala

Aerodrom Ljubljana Jože Pučnik počeo je pripremne radove za izgradnju novog putničkog terminala, nakon što je prošle sedmice potpisan 17,3 miliona eura vrijedan ugovor sa izvođačima GIC Gradnje i Elcomom.
Prema planiranom roku, izgradnja će trajati osamnaest mjeseci. Ispitivanje novog terminala i njegove opreme trebalo bi početi u januaru 2021. godine, a otvaranje je planirano u junu iste godine, uoči šestomjesečnog predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije koje počinje u julu.
Na prostoru od preko 10.000 kvadratnih metara, novi terminal će imati novu salu za odlazak putnika sa 22 šaltera, pet sigurnosnih traka, tri kasetne trake za prtljag, novi objekat za sortiranje prtljaga, veliku bescarinsku prodavnicu, novi premium salon, kao i novi objekti za hranu i piće.
Postojeći putnički terminal, koji se prostire na 13.000 kvadratnih metara, takođe će biti djelomično renoviran. Dva postrojenja će se zatim spojiti u jedinstvenu funkcionalnu jedinicu.
“Novi terminal će nam omogućiti da bolje opslužujemo prometne periode, kao i budući aerodrom za narednih 15-20 godina”, izjavio je generalni direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Novi aerodromski terminal u Ljubljani će značajno povećati kapacitet sa 500 na 1.280 putnika na sat, a Skobir je ranije kazao da će dio postojećeg terminala koji neće biti remontiran vjerovatno koristiti niskotarifni i čarter avioprevoznici za dalji rast putnika.