Aerodrom Mostar planira oživljavanje 2022. godine

0
1071
Danas počinje redovna aviolinija Mostar-Zagreb-Mostar, koja će prometovati tri puta sedmično

Mostarski aerodrom primio je samo 516 putnika u prvih osam mjeseci 2021. godine. Ta se brojka smanjila za 40% u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, tokom koje je aerodrom bio zatvoren tri mjeseca, dok je u odnosu na prepandemijsku 2019. godinu broj putnika smanjen za 97,6%.
Globalna zdravstvena kriza obustavila je čarter letove za vjerske hodočasnike, dok je Eurowings prekinuo svoje usluge iz Stuttgarta i Dusseldorfa zbog niske potražnje. Croatia Airlines također je prekinuo redovne letove za Zagreb. Međutim, aerodromske vlasti su uvjerene da će se 2022. godine vratiti u bolja vremena s velikim niskotarifnim avioprijevoznikom koji će vjerovatno početi s radom.
“Postoje znakovi da bi neki niskotarifni prijevoznici konačno mogli početi letjeti s mostarskog aerodroma. Pregovori su u toku i nadamo se da ćemo uskoro objaviti ove planove za 2022. godinu”, saopšteno je iz Aerodroma Mostar.
Podsjetimo, Aerodrom Mostar je tokom 2019. godine pregovarao s dva niskobudžetna avioprijevoznika o uvođenju letova, od kojih se vjeruje da je jedan bio Ryanair.
U posljednjih nekoliko godina, Aerodrom Mostar je također pregovarao s Wizz Airom. U 2012., dvije strane su razgovarale o potencijalnim uslugama iz Dortmunda i Malmea.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u BiH izrazila je spremnost za pružanje finansijske pomoći avioprevoznicima koji lete za Mostar. Aerodrom se također nada da će Eurowings obnoviti svoje operacije, okrivljujući visoke cijene za neuspjeh prijevoznika na linijama za Mostar, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
U pozitivnom razvoju ove sedmice, Croatia Airlines započela je prvi od pet čartera za Mostar koji su hodočastili iz Irske. Usluga iz Shannona označila je prvi komercijalni let Mostara ove godine. Čarter je ove sedmice ukrcao ukupno 140 putnika avionom Airbus A319.
“Usluge će biti jednom sedmično, svake srijede, tokom septembra i oktobra. Osim Shannona, letovi će saobraćati i iz Dublina i Corka”, saopćeno je iz mostarskog aerodroma.
Najprometnija godina na Aerodromu Mostar bila je 2013. kada je bilo 75.244 putnika.