Pametni zubni implantati sprečavaju razvoj plaka i pomlađuju tkivo

0
748
Na Univerzitetu u Pennsylvaniji razvili su pametne zubne implantate

Milioni ljudi diljem svijeta imaju ugrađene zubne implantate kojima su nadomjestili zube izgubljenih zbog truljenja, bolesti desni ili raznih ozljeda. Implantati su zamišljeni kao korak naprijed u odnosu na proteze i mostove i dizajnirani su da traju i više od 20 godina. No, implantati često ne ispunjavaju ta očekivanja i često ih zbog lokalne upale ili bolesti desni treba zamijeniti nakon pet do 10 godina, a to je skup i invazivan postupak.
Geelsu Hwang, docent na Školi dentalne medicine pri Univerzitetu u Pennsylvaniji, osmislio je novu vrstu implantata koji uključuje dvije ključne tehnologije. Za početak, upotrijebio je materijal natopljen nanočesticama koji sprečava kolonizaciju bakterija. Drugo, iskoristio je ugrađeni izvor svjetlosti za provođenje fototerapije, pogonjen prirodnim pokretima usta, poput žvakanja ili četkanja zubi.
U radovima, objavljenima u časopisima ACS Applied Materials & Interfaces i Advanced Healthcare Materials, Hwang i kolege objasnili su platformu koja bi se mogla integrirati ne samo u zubne implantate, već i u druge tehnologije, poput umjetnih zglobova, prenosi Bug.hr.
U laboratoriju su tokom istraživanja koristiti piezoelektrični materijal koji može generirati električnu energiju iz prirodnih oralnih pokreta s kojom će provoditi fototerapiju. Otkrili su da se tako gingivalno tkivo može uspješno zaštititi od bakterija.

Pokazalo se da su materijali tretirani BTO-om otporni na stvaranje naslaga

Istraživači su ispitali svojstva barijevog titanata (BTO), kemijskog spoja s piezoelektričnim svojstvima. On se koristi u kondenzatorima i tranzistorima, ali još nije istražen kao temelj za protuzarazne implantabilne biomaterijale. Kako bi ispitali njegov potencijal kao temelja za zubni implantat, nanočestice BTO-a i je izložio zubnom plaku, Streptococcus mutansu.
Barijevim titanatom tretirani materijal dugotrajno generira energiju, mehanički je čvrst poput drugih materijala koji se koriste u dentalnoj primjeni i ne šteti normalnom gingivalnom tkivu, kažu istraživači pa bi se mogao koristiti bez štetnih učinaka u ustima.
Istraživači sad žele poboljšati pametni sistem zubnih implantata, testirati nove vrste materijala i koristiti asimetrična svojstva sa svake strane komponenti implantata; onu koja potiče integraciju tkiva na strani okrenutu desni, a drugu koji se odupire stvaranju bakterija na strani okrenutoj prema ostatku usta.