Oprez: iPhone 12 može prekinuti rad pejsmejkera

Oni koji imaju pejsmejker ili ICD (defibrilator) trebaju biti oprezni oko iPhone 12 serije mobitela

0
1941
Na slici: Programer uređaja prikazuje suspenziju ICD terapija (narančasta traka, crvena strelica) sa iPhone 12 položenim preko grudi pacijenta (zelena strelica) i Fluoroskopija iPhone 12 koji prikazuje kružni magnetni niz (žuta strelica)

Istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute objavili su u medicinskom časopisu Heart Rhytm svoje istraživanje o utjecaju nove generacije iPhonea na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (pejsmejker).
Ovi uređaji potiču srčani mišić na redovne kontrakcije uz pomoć električnih impulsa, i kao takvi podložni su vanjskim utjecajima, pogotovo onima od snažnog magnetskog polja. Njihova podvrsta naziva se imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) te služi za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije te tako spašava život.
Mobitel iPhone 12 sa svoje stražnje strane ima ugrađen kružni niz magneta koji služe za priključivanje indukcijskog MagSafe punjača i drugih dodataka poput zaštitnih kućišta ili novčanika. Svi ICD uređaji imaju, osim baterija, elektronskih sklopova i elektroda, ugrađene i magnetske prekidače koji im zaustavljaju rad. Kada se snažni vanjski magnet približi ovom uređaju, šok terapija visokim naponom koja daje ritam srčanom mišiću se isključuje.
Procjene govore da je magnetsko polje magnetskog toka od preko 10 gausa (0,001 tesla) dovoljno snažno da aktivira taj prekidač i isključi elektrostimulaciju mišića. Samim time bio bi ugrožen i život osobe koja ovisi o ovom uređaju.
Istraživači su pokušali prinijeti iPhone 12 lijevom dijelu prsa, odnosno smjestili ga u prednji prsni džep čovjeka koji ima ugrađen ICD – i primijetili su upravo to, da je prisutnost iPhonea dovela do isključenja ovog za život važnog uređaja. Dok god je iPhone bio u tom džepu pejsmejker nije radio, a test je ponovljen više puta uz nekoliko različitih položaja mobitela u džepu. Svaki put rezultat je bio isti, a efekt gašenja bio je privremen. Kada se iPhone ukloni, uređaj nastavlja normalno raditi.
Naučnici zaključuju kako njihovo otkriće treba poslužiti kao upozorenje onima koji u sebi nose ICD uređaje kako ne bi u njihovu blizinu stavljali iPhone 12, jer on može privremeno onemogućiti terapiju koja ih održava na životu. Navedeno se odnosi na cijelu liniju novih iPhonea: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max.
Ova činjenica nalazi se i na Appleovim stranicama kao upozorenje, gdje stoji da ‘iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea’, prenosi Bug.hr. Apple preporučuje da za sve moguće konflikte s pejsmejkerima i drugim uređajima korisnici upitaju svog ljekara.