Hrvatska od turista neće tražiti potvrdu da su cijepljeni, ali će gosti morati imati…

0
970
WTTC je već prošlog maja ustanovio sigurnosne protokole i oznaku 'Safe Travels'

Iako će se službene odluke o tome tek donositi i na nivou Evropske unije i nacionalnih vlada, Hrvatska gotovo sigurno od turista neće tražiti da budu cijepljeni protiv Covid-19, ali gosti će najvjerojatnije za ulazak u zemlju trebati aktualan PCR test.
Također, kako bi se turisti osjećali što sigurnije, pokreće se nova nacionalna oznaka sigurnosti u uvjetima pandemije pod nazivom ‘Safe Stay in Croatia’ (siguran boravak u Hrvatskoj).
Prema navodima portala Poslovni.hr, na novoj oznaci zajedničkim snagama rade sam sektor, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, a sve aktivnosti su u skladu s protokolima Svjetskog turističkog vijeća (WTTC).
Nova oznaka za koju će se moći prijaviti svi akteri u ugostiteljstvu i turizmu bit će predstavljena javnosti kroz par tjedana, a pratit će je vrlo detaljni protokoli u svim segmentima turističkog biznisa – od apartmana, hotela do nautike…
Nova oznaka će se vrlo skoro krenuti komunicirati u marketinškim porukama na domaćem i inozemnim tržištima.
Unutar EU još nije pokrenuta službena rasprava o temi vakcinacije, a prvi koji su pokrenuli pitanje cijepljenih turista su Grci, koji su u 2020. imali pad prihoda od turizma u iznosu većem od 10 milijardi eura.
Na globalnom nivou ne ide se u smjeru da cjepivo služi kao propusnica, bar na nivou WTTC-a koji se doživljava kao jak autoritet u sektoru i u ovoj pandemiji. Izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevarra neki dan je bila vrlo jasna i pojasnila je zašto se protivi ideji da cijepljenje protiv Covida bude uvijet za putovanja.
“Ako krenemo u tom smjeru, krenuli smo u smjeru diskriminacije, a turizam to ne može raditi”, smatra Guevarra.
Zabrana ulaska necijepljenih dramatično bi se odrazila i na sam promet, budući da bi ograničila putovanja čitavim generacijama koje će doći zadnje na red za cijepljenje. Djeca i mladi čine ogroman broj svjetskih turista, a time treba pribrojati i familiju s kojom putuju.

Sigurnosni protokoli i oznaka Safe Travels

WTTC je već prošlog maja ustanovio sigurnosne protokole i oznaku ‘Safe Travels’, međunarodnu oznaku za sigurna putovanja. Hrvatska je tu oznaku dobila u augustu, a godina 2020. je završila s ukupno 200 zemalja koje nose oznaku ‘Safe Travels’.
Oznaka i protokoli stvoreni su prije svega kako bi vratili povjerenje putnika u godini u kojoj su putovanja i kontakti predstavljali rizik za zdravlje, i u WTTC-u smatraju da je cilj dobrim dijelom postignut unatoč brojnim ograničenjima u putovanju koje su i dalje na snazi.