Aerodrom Sarajevo: Promet putnika u januaru manji za 3,2%

0
474
Aerodrom Sarajevo primio 56.521 putnika tokom januara 2022., pad za 3,2% u odnosu na januar 2020.

Aerodrom Sarajevo primio je 56.521 putnika tokom prvog mjeseca ove godine, što predstavlja pad od 3,2% u odnosu na januar 2020. godine prije pandemije.
Razvoj aerodroma prvenstveno potiče Wizz Air, koji je prošle godine otvorio bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sarajevski aerodrom planira proširiti svoju mrežu destinacija u narednim mjesecima.
“Ove godine ćemo imati nove linije i dolazak novih avio kompanija na sarajevski aerodrom. Wizz Air će od marta uvesti novu dvosmjernu non-stop liniju iz Londona, dok će Air Cairo započeti letove između Hurgade i Sarajeva, dva puta sedmično. Pregovaramo sa još nekoliko avio kompanija, a stalno radimo na širenju ponude i mreže destinacija iz Sarajeva”, saopćeno je iz Mešunarodnog aerodrom Sarajevo.
Dodaje se da su pokrenuli nekoliko inicijativa s vlastima za subvencioniranje aviokompanija, što bi zauzvrat povećalo broj putnika, aviona i broj odredišta.
Kako navodi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation, tokom januara Bosna i Hercegovina je imala 1% više kapaciteta u ponudi nego u istom mjesecu 2020. godine.