Agencije za bankarstvo u FBiH i RS preuzimaju kontrolu nad Sberbankom

Radi preuzimanja kontrole nad bankom od strane Agencije, postoji mogućnost kratkoročnih prekida ili usporavanja u radu Banke, s tim da će svi elektronski servisi (mobilno i internet bankarstva, kartična plaćanja, bankomati) biti u potpunosti u funkciji

0
929
Jasmin Mahmuzić (D) i Jasmin Spahić na vanrednoj pres-konferenciji o dešavanjima u Sberbank BH

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) danas je donijela određene supervizorske mjere, a najznačajnija je da Agencija preuzima upravljanje u Sberbank BH te da klijenti, odnosno deponenti i povjerioci ove banke nemaju razloga za brigu, saopćeno je na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je pored direktora FBA Jasmina  Mahmuzića prisustvovao i predsjednik Uprave Sberbank BH d.d. Sarajevo Jasmin Spahić.
Donesene mjere Agencije podrazumijevaju da su upravljačka prava većinskog dioničara Sberbank BH d.d. Sarajevo, Sberbank Europe AG, ograničena na način da se suspenduju sve nadležnosti skupštine Sberbank BH iz Zakona o bankama, osim uz prethodnu saglasnost Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Također, određena je privremena zabrana isplata dividende vlasniku ili bilo kojeg drugog oblika isplate dobiti u skladu sa Zakonom o bankama.
Istovremeno, kako je istakao direktor FBA Jasmin Mahmuzić, Agencija preuzima punu kontrolu nad Sberbank BH Sarajevo. Na taj način, Agencija shodno procjeni i značaju Sberbank BH Sarajevo u finansijskom sistemu i njenom utjecaju na sistemski rizik, poduzima mjere nadzora radi očuvanja stabilnosti bankarskog sistema Federacije BiH, zaštite deponenata i povjerilaca Banke, te očuvanja sigurnog, stabilnog i zakonitog poslovanja Sberbank BH.
Mahmuzić je dodao da je Sberbank BH dobro kapitalizirana i likvidna banka, te da su procijenili da bi daljnje čekanje moglo dovesti u rizik ovu banku u BiH.
“Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite”, kazao je Mahmuzić.
Agencija će, kako je istaknuto, nastaviti analizirati i pratiti dešavanja na međunarodnom planu, te u skladu s tim poduzimati adekvatne mjere. Radi preuzimanja kontrole nad bankom od strane Agencije, postoji mogućnost kratkoročnih prekida ili usporavanja u radu Banke, s tim da će svi elektronski servisi (mobilno i internet bankarstva, kartična plaćanja, bankomati) biti u potpunosti u funkciji.
Naglašeno je i da su osigurani depoziti u Sberbank BH Sarajevo u potpunosti pokriveni od strane Agencije za osiguranje depozita u Bosni i Hercegovini.
Za sada još uvijek nije poznato hoće li i u kojem vremenskom periodu aktuelna dešavanja zaustaviti akvizicijski proces nakon što su u novembru 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

I Agencija za bankarstvo RS preuzima upravljanje Sberbankom

I Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje nad Sberbankom u ovom bh. entitetu, u skladu sa zakonskom mogućnošću.
“Povodom novih finansijskih sankcija Evropske unije Rusiji, a samim tim i finansijskim instutucijama iz ove zemlje, uključujući Sberbanku koja posluje u RS-u, Agencija za bankarstvo Republike Srpske iskoristila je svoja zakonska ovlaštenja kao supervizor i donijela odluku da će oduzeti glasačka prava vlasništvu Sberbanke Banja Luka i tim činom Agencija i Republika Srpska preuzimaju upravljanje ovom bankom”, rekao je v.d. zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput za RTRS.
Zakon daje mogućnost da u ovakvim situacijama Agencija oduzme glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo.
Šuput je naveo da time Agencija i Vlada Republike Srpske stoje iza ove banke, iza deponenata i klijenata i da će na pravi način upravljati trenutnom situacijom kako bi sačuvali finansijski sektor RS-a.