Analitičari procjenjuju zabranu SWIFT-a u Rusiji: Nafta bi mogla skočiti iznad 100 dolara

0
503
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo biti urađeno narednih sedmica

Odluka zapadnih saveznika u subotu da blokiraju određene ruske banke iz platnog sistema SWIFT vjerovatno će podići cijene nafte znatno iznad 100 dolara po barelu, što predstavlja rizik od skoka trgovine ruskom naftom, kažu analitičari.
Ruski izvoz svih roba od nafte i metala do žitarica bit će ozbiljno poremećen novim zapadnim sankcijama, kažu trgovci i analitičari, prenosi Reuters.
Cijene nafte su posljednji put skočile iznad 100 dolara po barelu kada su ruske snage napale Ukrajinu 24. februara, a Brent je porastao iznad 105 dolara po barelu prvi put od sredine 2014. godine. Cijene su do petka pale ispod 100 dolara po barelu.
Mjere, koje uključuju ograničenja na međunarodne rezerve ruske centralne banke, imaju za cilj spriječiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi 630 milijardi dolara deviznih rezervi centralne banke za invaziju na Ukrajinu i da brani pad vrijednosti rublje.
Iako zapadni saveznici još nisu rekli koje bi banke bile na meti, analitičari smatraju da bi uticaj na rusku ekonomiju i mogućnost poslovanja sa Rusijom mogao biti ogroman ako se na listi nađu Sberbank, VTB i Gazprombank.