Air Serbia u 2022. ostvarila rekordnu neto dobit od 21 milion eura

0
390
Air Serbia je 2022. godine ostvarila pozitivan neto i operativni rezultat

Air Serbia je prošle godine ostvarila najbolji finansijski rezultat ostvarivši 21 milion eura neto dobiti, a aviokompanija tvrdi da nije dobila subvencije od države.
“Na osnovu preliminarnih rezultata, Air Serbia je 2022. godine ostvarila pozitivan neto i operativni rezultat, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, ostvarivši profit od 21 milion eura, bez ijednog eura koji dolazi od vladinih subvencija. Dobar finansijski rezultat postignut je zahvaljujući efikasnim operacijama i mjerama konsolidacije poslovanja koje su sprovedene tokom pandemije, kao i velikom širenju mreže, povećanju obima saobraćaja od oko 60% u odnosu na prethodnu godinu, opštem porastu potražnje od proljeća 2022. godine i ublažavanju ograničenja putovanja koja su do tada bila na snazi”, navodi se u saopćenju aviokompanije.
Air Serbia je uspjela da smanji troškove za 25%, dok je njen agresivni rast od preko dvadeset novih linija u 2022. godini prošao izuzetno dobro. Prevoznik je tokom godine prevezao 2,75 miliona putnika. Detaljni i revidirani finansijski rezultati biće dostupni ovog ljeta, saopćeno je.
Vlada Srbije nije navela kompaniju Air Serbia kao primaoca direktnih državnih subvencija u svom budžetu za 2023. godinu, prvi put poslije devet godina. Vlada je tvrdila da su prethodna sredstva namijenjena Air Serbia-i iz državnog budžeta bila otplata starog duga koji duguje prethodni avioprevoznik Jat Airways.
Tokom 2022. godine, država Srbija je kupila 1,82 miliona novoemitovanih akcija kompanije Air Serbia u ukupnom iznosu od 15,5 miliona eura, povećavši vlasnički udio u aviokompaniji za 1,6 bodova na 83,58%, navodi portal Ex-Yu Aviation.
Komentarišući finansijske rezultate kompanije, generalni direktor Air Serbia Jiri Marek izrazio je zadovoljstvo dobrim finansijskim rezultatom ostvarenim prošle godine. On je dodao da Air Serbia narednih dana planira da objavi svoje operativne rezultate za 2022. godinu, te istakao da je prošle godine ova aviokompanija bila 2% udaljena od rekordnog broja putnika ostvarenih u 2019. godini, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.