Aluminij: Spriječiti uvođenje evropskih kvota i carina na metal iz BiH

0
1049
Najviše su cijene pale u grupacijama Intermedijarnih proizvoda osim energije, za 1,2%

Opravdani nemir u BiH uzrokovala je potpora zemalja Evropske unije prijedlogu mjera Evropske komisije za ograničavanjem uvoza čelika iz država izvan EU-a, što je jednim od odgovora Unije na carine koje su uvele Sjedinjene Američke Države.
Naime, predloženo je da, s ciljem sprječavanja uvoza viška čelika koji će zasigurno biti stvoren na tržištu nakon rasta američkih carina, EU uvede kvote za uvoz čelika iz zemalja koje nisu članicama Unije, te da cjelokupan uvoz izvan tih kvota bude predmetom carinjenja u iznosu od 25 posto, što bi bio veliki udar na poslovanje pogođenih kompanija.
Premda BiH i Evropsku uniju vežu spone značajnih trgovinskih olakšica, pa i nepostojanja carina, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i u duhu ekonomskih odnosa EU i zemalja Cefte (čija je i BiH članica), Privredna komora FBiH ukazala je na ove poteze EU kao prijetnju za bh. privredu. Na tomu je tragu, prema izjavama predsjednika PK FBiH Mirsada Jašarspahića, zatražena potpora Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, s ciljem sprječavanja ograničenja trgovine između BiH i članica EU.
Jašarspahić je istakao kako će Komora i od predstavnika Cefte zatražiti hitno zahtijevanje od institucija EU-a osiguranja slobodne trgovine između zemalja članica Cefte i Unije. Već su i službeno izvijestili i Delegaciju EU u BiH o pogubnosti mogućeg ograničavanja uvoza čelika iz BiH u EU za bh. privredu u cjelini.
Očito je kako globalni trgovinski rat ne će zaobići ni BiH i kako ranija pesimistična analitička predviđanja prijete ostvarenjem u svojem najcrnjem scenariju. Evropska unija je, istina, još uvijek u etapi pripreme konačne strategije protumjera za američke carine, no ostaje činjenicom kako je najavljeno vrlo vjerojatno uvođenje kvota i carina na čelik iz svih zemalja koje nisu članice EU.
Premda trenutne analize pokazuju kako evropsko tržište aluminija još uvijek pati od manjka, zbog čega je EU zasad odustala od uvođenja kvota i carina na uvoz aluminija iz država izvan granica EU-a, Aluminij d.d. Mostar zdušno podržava sve napore PK FBiH i poziva državna tijela na pravodobno reagiranje, saopćeno je iz ove mostarske kompanije.
“Razumijemo opravdane strahove i jasno čujemo upozorenja naših kolega iz zeničke čeličane, svjesni činjenice kako, ukoliko mjere EU-a prođu u najavljenomu obliku, vrlo lako mogu krenuti i u smjeru aluminijske industrije. Dapače, aktualni trgovinski rat SAD-a i EU-a može se rasplamsati i u smjeru carinskih nameta na sirovine koje su nam ključne u proizvodnji, a sve to značilo bi neizdrživ udar na ionako oslabljen Aluminij i na nestabilan ekonomski prostor BiH”, izjavio je v.d. direktora mostarskog Aluminija Dražen Pandža.
Podsjećamo, prema podacima PK FBiH, u metalnoj industriji BiH direktno je zaposleno oko 40 hiljada radnika, dok ih još toliko radi u pratećim i uslužnim djelatnostima, te indirektno ovise o metalnom sektoru. Nadalje, više od 30 posto ukupnog izvoza BiH čine proizvodi od metala, a više od 25 posto ukupne proizvodnje BiH odnosi se na proizvodnju metalnih proizvoda.