American Express ne napušta BiH, AMEX kartice u EU važe do kraja 2019.

Zbog promjena koje donosi evropski regulatorni platno-prometni okvir American Express ostaje na tržištu Evropske unije do kraja 2019. godine, za sada nema promjena za korisnike AMEX kartica u BiH

0
7474
AMEX kartice čiji je izdavatelj u Hrvatskoj PBZ Card moći će se koristiti samo do 31.12.2019. godine

Korisnici American Express (AMEX) kartica, čiji je izdavatelj u Hrvatskoj PBZ Card, moći će ih koristiti samo do kraja 2019. godine i ta odluka se ne odnosi i na tržište Bosne i Hercegovine, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba u Intesa Sanpaolo banci BiH i Privrednoj banci Zagreb (PBZ).
Prethodno je American Express Company objavila poslovnu odluku o promjeni svog poslovnog modela napuštajući licenčni model poslovanja na tržištu Evropske unije, a time i na tržištu Hrvatske.
“Saopćenje koje je izdao PBZ odnosi se samo na tržište Evropske unije i za American Express kartice čiji je izdavatelj PBZ Card u Hrvatskoj. Dakle, ovo se ne odnosi na tržište Bosne i Hercegovine i izdavatelja American Express kartica u BiH za čije korisnike kartica ne proizlaze promjene iz ove PBZ obavijesti i oni mogu nesmetano koristiti svoje kartice kao i do sada”, kazali su nam u Inesa Sanpaolo banci BiH (članica grupacije kao i Privredna banka Zagreb).
U saopćenju PBZ-a se navodi da je slijedom promjena koje donosi evropski regulatorni platno-prometni okvir i koje u značajnoj mjeri utječu na održivost licenčnog poslovnog modela izdavanja i prihvata American Express kartica, kompanija American Express donijela poslovnu odluku o napuštanju takvog modela poslovanja u EU, zbog čega je otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licenčna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama. Ovakva poslovna odluka odnosi se na sve licenčne partnere American Expressa u EU, uključujući i PBZ Card, društvo u 100% vlasništvu Privredne banke Zagreb.
Budući da je American Express na hrvatskom tržištu prisutan više od 45 godina te imajući u vidu dugogodišnju, uspješnu poslovnu suradnju s PBZ Grupom, u toku su aktivnosti koje bi korisnicima American Express kartica i poslovnim partnerima omogućile daljnje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti, navodi se u saopćenju te dodaje da će korisnici American Express kartica izdanih od PBZ Carda, svoje kartice moći koristiti do kraja 2019. godine.