American Express ne napušta BiH, AMEX kartice u EU važe do kraja 2019.

Zbog promjena koje donosi evropski regulatorni platno-prometni okvir American Express ostaje na tržištu Evropske unije do kraja 2019. godine, za sada nema promjena za korisnike AMEX kartica u BiH

0
5346
AMEX kartice čiji je izdavatelj u Hrvatskoj PBZ Card moći će se koristiti samo do 31.12.2019. godine

Korisnici American Express (AMEX) kartica, čiji je izdavatelj u Hrvatskoj PBZ Card, moći će ih koristiti samo do kraja 2019. godine i ta odluka se ne odnosi i na tržište Bosne i Hercegovine, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba u Intesa Sanpaolo banci BiH i Privrednoj banci Zagreb (PBZ).
Prethodno je American Express Company objavila poslovnu odluku o promjeni svog poslovnog modela napuštajući licenčni model poslovanja na tržištu Evropske unije, a time i na tržištu Hrvatske.
“Saopćenje koje je izdao PBZ odnosi se samo na tržište Evropske unije i za American Express kartice čiji je izdavatelj PBZ Card u Hrvatskoj. Dakle, ovo se ne odnosi na tržište Bosne i Hercegovine i izdavatelja American Express kartica u BiH za čije korisnike kartica ne proizlaze promjene iz ove PBZ obavijesti i oni mogu nesmetano koristiti svoje kartice kao i do sada”, kazali su nam u Inesa Sanpaolo banci BiH (članica grupacije kao i Privredna banka Zagreb).
U saopćenju PBZ-a se navodi da je slijedom promjena koje donosi evropski regulatorni platno-prometni okvir i koje u značajnoj mjeri utječu na održivost licenčnog poslovnog modela izdavanja i prihvata American Express kartica, kompanija American Express donijela poslovnu odluku o napuštanju takvog modela poslovanja u EU, zbog čega je otkazala takve modele suradnje te više neće dodjeljivati licenčna prava za izdavanje i prihvat kartica trećim osobama. Ovakva poslovna odluka odnosi se na sve licenčne partnere American Expressa u EU, uključujući i PBZ Card, društvo u 100% vlasništvu Privredne banke Zagreb.
Budući da je American Express na hrvatskom tržištu prisutan više od 45 godina te imajući u vidu dugogodišnju, uspješnu poslovnu suradnju s PBZ Grupom, u toku su aktivnosti koje bi korisnicima American Express kartica i poslovnim partnerima omogućile daljnje nesmetano korištenje svih usluga i uz njih vezanih pogodnosti, navodi se u saopćenju te dodaje da će korisnici American Express kartica izdanih od PBZ Carda, svoje kartice moći koristiti do kraja 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here