Američka kompanija tvrdi da ima ‘čarobni’ premaz: Pranje automobila bit će suvišno

0
131
Prozirni nano film može prekriti cijeli automobil, premaz odbija prljavštinu i štiti materijale

Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. No, novi nano premaz ide još dalje i ‘prijeti’ budućnosti autopraonica.
Američka kompanija Actnano planira osigurati trajno čiste karoserije, očistiti prozore automobila od kondenzacije te zaštititi presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nano premaza. Prozirni nano film može prekriti cijeli automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima učinak samočišćenja. Za otprilike dvije godine pranje automobila moglo bi postati suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde izumitelji.
Nanosloj bi mogao zaštititi senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snijega i leda, što je iznimno važno za funkcioniranje sistema aktivne sigurnosti.
Actnano svoje premaze želi ponuditi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha… Kompanija također vjeruje da može ponuditi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj. Premaz sprječava kondenzaciju i koroziju, može se nanositi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.
Predobro da bi bilo istina? Vrijeme će pokazati, piše Revija HAK. BMW i Porsche su kupili udjele u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namjere i insiderske informacije.