BiH nije ispunila uvjete za izvoz crvenog mesa na tržište EU

0
352
Izvoznici iz BiH moraju otkloniti uočene nedostatke kako bi mogli izvoziti crveno meso u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac saopćio je da je Direktorat za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije dostavio izvještaj o inspekcijskom nadzoru s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije.
Izvještaj Direktorata dostavljen je Uredu za veterinarstvo BiH nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio kontrole kod izvozno orijentiranih entitetskih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH.
“Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizovati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište”, rekao je Košarac.
U saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije navedeno o kojim nedostacima je riječ.
Košarac je najavio da će početkom septembra organizirati sastanak s predstavnicima nadležnih tijela iz RS i FBiH te Brčko distrikta na kojem će biti definirani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi s izvršavanjem obaveza iz izvještaja.