AOD BiH: Stopa premije osiguranja i članarine za banke u 2021. ista kao i lani

0
394
Članice Agencije za osiguranje depozita su sve komercijalne banke koje posluju u BiH

Prema odluci Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita (AOD) BiH, stopa premije osiguranja i članarine za komercijalne banke u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu iznosit će kao i protekle godine, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
Naime, utvrđena visina stope premije osiguranja depozita za banke za 2021. godinu iznosit će 0,26 posto (kao i lani) na godišnjem nivou na osnovicu utvrđenu Zakonom o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.
Takođe, na prošlogodišnjem nivou ostat će i visina članarine za banke u AOD BiH za 2021. godinu u visini od 0,02 posto na godišnjem nivou na osnovicu prosječnih prikladnih depozita na kraju svakog mjeseca uvećanu za obračunatu kamatu.
Utvrđena stopa premije osiguranja i visina članarine primjenjuje se počev od 1. januara 2021. godine.
Podsjetimo, članice AOD BiH su sve komercijalne banke (ukupno 23: iz FBiH 15 i RS 8 banaka) koje posluju u Bosni i Hercegovini.
Najveći iznos osiguranog depozita, zajedno sa obračunatom kamatom, koji isplaćuje Agencija po deponentu po banci članici, iznosi najviše do 50.000 KM. Depoziti jednog deponenta u različitim bankama su odvojeno osigurani, svaki do iznosa 50.000 KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here