Aplikacija koja otkriva radare i policijske kontrole stigla u BiH

0
1191
Aplikacija 'Moja patrola' koja otkriva radare i policijske kontrole, od sada je dostupna i u BiH

Među vozačima iz Hrvatske i Srbije sve je popularnija mobilna aplikacija ‘Moja patrola’ putem koje vozači imaju informacije i obavještenja vezana za raspored radarskih i policijskih kontrola, a od sada i vozači u Bosni i Hercegovini mogu koristiti aplikaciju.
Osnovna ideja aplikacije je da se moderne tehnologije iskoriste za razmjenu informacija među vozačima. Akcenat je na prisustvu policijskih patrola i kamera na putu, kako bi vozači uvijek bili informisani gdje su trenutno raspoređene policijske patrole i gdje se nalaze kamere koje mjere brzinu, vožnju žutom trakom ili prolazak na crveno svjetlo. Na ovaj način je nekadašnje ‘blicanje’ zamijenila moderna mobilna aplikacija.
S obzirom na statističke podatke u BiH gdje je u prošloj godini zabilježeno više od 37.000 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 298 osoba aplikacija će djelovati kao preventivno sredstvo u oblasti bezbjednosti saobraćaja jer vozače upozorava da uspore na kritičnim mjestima i voze odgovorno.
Moja patrola je već od prve verzije 2012. godine stekla veliku popularnost među vozačima. Danas je aplikacija aktivna u pet država sa preko 300.000 registrovanih korisnika, više od milion akcija i trinaest miliona pređenih kilometara.
Upotreba aplikacije vrlo je jednostavna, naime korisnici ove aplikacije jednim klikom prijavljuju uočenu policijsku patrolu, a sistem upozorava sve ostale korisnike gdje se nalaze prijavljene patrole. Uz pomoć složenog algoritma računa se pouzdanost svakog korisnika, vjerovatnoća postojanja patrole i uvijek se prikazuju maksimalno precizni podaci svim korisnicima. Na svaku prijavljenu patrolu možete kliknuti i dobiti informacije o vjerovatnoći da se patrola zaista tu nalazi, kao i ko ju je i kada prvi i posljednji prijavio.
Aplikaciju Moja patrola mogu preuzeti besplatno svi Android i iPhone korisnici.