Pogledajte kako je voziti sa 3.000 eksera na točku umjesto gume

0
2843
Testirali ponašanje automobila koje umjesto gume na felgi ima zavareno 3.000 eksera

Od 15. novembra do 15. aprila naredne godine na putevima u Bosni i Hercegovini obavezna je zimska oprema za sva vozila u saobraćaju, bez obzira na vremenske uslove, a kazna za nepoštivanje ovog propisa je 40 KM.
Vozači iz BiH trebaju biti oprezni i ako putuju u inostranstvo. U Hrvatskoj ta kazna se plaća 700 kuna (oko 180 KM), dok se u Srbiji kazne za korištenje ljetnjih umjesto zimskih guma kreću od 6.000 do 20.000 dinara (300 KM).
Prema propisima u BiH pod zimskom opremom podrazumijevaju se: gume sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.
Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.
A kako bi to izgledala vožnja sa ekserima umjesto guma pogledajte ovaj video na kojem je ova ekipa eksperimentisala uslove vožnje po snijegu sa felgom na koju je umjesto gume zavareno 3.000 eksera. Zanimljivo, ali ne preporučujemo!
Podsjetimo, kontakt između puta i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom.