Apple izdao kreditnu karticu, TV Channels, gaming platformu…

0
1074
Apple News+ će funkcionirati po principu jedinstvene mjesečne pretplate od 9,99 dolara

U Appleovom sjedištu u Cupertinu održana je tradicionalna proljetna Appleova prezentacija novih proizvoda – ovoga puta bez hardverskih noviteta i uz veći broj novih usluga i pretplata za preko sto zemalja širom svijeta.

Apple News+

Prva od predstavljenih usluga veže se uz vijesti. Apple planira proširiti svoju uslugu pružanja kvalitetnih i vjerodostojnih vijesti iz provjerenih izvora. Postojeću Apple News aplikaciju od sada će, uz novine, biti dodani i časopisi (njih preko 300 s raznih područja i tematika), a nova usluga nosit će naziv Apple News+.
Usluga Apple News+ će funkcionirati po principu jedinstvene pretplate koja će koštati 9,99 dolara na mjesec – i to u obliku porodične pretplate koju može po istoj cijeni koristiti više osoba. No, kako ova usluga nije dostupna izvan SAD-a i (od sada) Kanade, vlasnicima iPhonea i iPada kod nas za sada neće biti zanimljiva. Tek krajem ove godine bit će aktivirana u Velikoj Britaniji, a ostatak Evrope će ipak još pričekati.

Apple Card

Apple širi svoju ponudu finansijskih usluga i na kreditne kartice. Apple Card će biti zamjena za kreditnu karticu koja se koristi putem mobitela i omogućava kontrolu troškova, praćenje budžeta, razne nagrade za lojalnost i slično, a sve bez ikakvih naknada za korištenje.

Apple Card će biti zamjena za kreditnu karticu koja se koristi putem mobitela

Sistem će funkcionirati svugdje gdje i Apple Pay (putem mobitela). U SAD-u će Apple Card ekskluzivno izdavati Goldman Sachs, što znači da će karticu moći dobiti samo korisnici iz te zemlje. Na svim mjestima u svijetu gdje se prihvaća MasterCard korisnici će moći plaćati posebnom, titanskom, fizičkom Apple Card karticom.

Apple Arcade

Apple želi igranje na mobilnim uređajima učiniti još boljim, pa stoga radi na pretplati na novu gaming platformu na kojoj surađuju velikani industrije kao što su Disney, Sega, Lego, Cartoon Network, Konami, i drugi.
Jedna pretplata omogućit će igranje više od 100 originalnih igara, a usluga će biti integrirana u App Store. Igrati će se moći na bilo kojem uređaju: iPhoneu, iPadu, Apple TV-u ili Macu, čak i offline, i to bez reklama ili dodatne in-app kupovine. Nove igre bit će kontinuirano dodavane. Apple Arcade stiže u preko 150 zemalja ujesen. Cijene će biti poznate naknadno.

Apple TV Channels

Emisije, filmovi, serije, vijesti i sportovi u jednoj usluzi odlika su unaprijeđenog i redizajniranog Apple TV-a. Od sada će unutar ove usluge biti moguće platiti samo ono što želite gledati, a na izbor će se nuditi i ‘obični’ televizijski kanali inače dostupni putem satelita, kabela ili IPTV-a. Novi dodatak naziva se Apple TV Channels, a omogućava gledanje TV programa i svih drugih sadržaja uživo ili na zahtjev.
Apple TV s dodatkom Channels usluge bit će moguće gledati i na Smart TV-ima Samsunga, Sonyja, LG-a, kao i na Roku i Fire TV stickovima. Umjesto 10 zemalja, Apple TV će uskoro biti dostupan u preko 100 zemalja svijeta.

Apple TV+

Glavna objava današnjeg predstavljanja stigla je na kraju. Apple TV+ bit će streaming usluga za distribuciju filmova i serija. Apple će ovom uslugom konkurirati Netflixu i sličnima, a glavni adut bit će im originalni sadržaj, piše Bug.hr.
Apple TV+ bit će moguće gledati putem Apple TV aplikacije (online i offline), u preko 100 zemalja, a lansiran će biti ove jeseni. Novi sadržaji bit će dodavani svakog mjeseca.