Honda na CES-u predstavlja četiri različita koncepta robotike

0
1419
Jedan od Hondinih noviteta je i 3E-D18 concept, samovozeće of-road vozilo

Honda na ovogodišnjem CES sajmu potrošačke elektronike koji se održava u Las Vegasu predstavlja novu seriju koncepata 3E Robotics koja predviđa budućnost. Oznaka 3E označava Empower, Experience and Empathy, koje japanski proizvođač automobila vidi na tri načina kako robotika može poboljšati naš svakodnevni život.
Jedan od tih modela je i 3E-D18 concept, samovozeće of-road vozilo. 3E-D18 je autonomni off-road uređaj zasnovan na Hondinoj ATV šasiji. D18 koristi AI da se približi, dok služi širokom spektru radnih aktivnosti. Njegov električni pogon na četiri točka, kratka ATV međuosovinska baza i praktično neuništive airless gume bi trebalo da pomognu da se popne na prepreke i stignu na teško dostupna mjesta.
Koncept 3E-B18 predstavlja neku vrstu robotskih invalidskih kolica. Za razliku od standardnih invalidskih kolica, B18 može održavati uspravno sjedište čak i kada se vozi gore ili nizbrdo. Sa dodacima, 3E-B18 se može pretvoriti u motorizovanu prtljažnu korpu ili kolica.
Honda 3E-A18 je empatski robotski uređaj dizajniran za istraživanje emocionalne veze između mašina i ljudi. 3E-A18 ima lice koje može pokazati emocije i može prepoznati i reagirati na emocije osobe koja komuniciraju s njom. Svrha mu je pružiti potporu ljudima služeći se kao vodič na javnim mjestima ili pružajući im utjehu.
Hondin koncept 3E-C18 može nositi stvari i ima raspoloživu krovnu plohu koja otkriva ravnu površinu, što ga čini mobilnim radnim prostorom za poduzetnike, obrtnike ili umjetnike. Dodaci dopuštaju da C18 bude prilagođen za ličnu i komercijalnu upotrebu.