Dva miliona maraka za obnovu četiri škole u HNK-u

0
789
Ugovor su potpisali federalni ministar Martić i predstavnica firme Promark koja će biti izvođač radova

U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) bit će implementirane mjere energijske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove. Tim povodom potpisan je ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i predstavnika kompanije Promark d.o.o. Mostar, koja će biti izvođač planiranih radova.
U obnovu objekata bit će uloženo oko 2,19 miliona KM sa PDV-om, a planirani radovi na objektima OŠ ‘Silvija Strahimira Kranjčevića’ iz Mostara, OŠ ‘Kardinala Stepinca’ iz Neuma, OŠ ‘Drežnica’ iz Donje Drežnice, te Srednje škole ‘Jablanica’ iz Jablanice bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti.
Implementacijom ovih radova, u okviru projekta Svjetske banke BEEP bit će realizirane mjere energijske učinkovitosti na ukupno 37 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja širom Federacije BiH, a više od 80.000 korisnika imat će koristi od ovog projekta.
“U 2016. godini u HNK obnovljeno je ukupno sedam objekata javnog sektora, među kojima su tri osnovne i tri srednje škole, te jedan dom zdravlja, kao i jedan dodatni osmi objekat od značaja za Federaciju BiH. Sretan sam što se pozitivna djelovanja iz prošlih godina, prenose i u 2018. Na ovaj način nastavljamo uspješnu saradnju sa Vladom HNK a cilj jeste dokazati prednosti energijske učinkovitosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima ali i uštede na računima za energiju“, rekao je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.
Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 01.02.2018. godine i trajat će četiri mjeseca. Nakon realiziranja projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju te će se doprinijeti smanjenju emisija CO2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here