Dva miliona maraka za obnovu četiri škole u HNK-u

0
972
Ugovor su potpisali federalni ministar Martić i predstavnica firme Promark koja će biti izvođač radova

U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) bit će implementirane mjere energijske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove. Tim povodom potpisan je ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i predstavnika kompanije Promark d.o.o. Mostar, koja će biti izvođač planiranih radova.
U obnovu objekata bit će uloženo oko 2,19 miliona KM sa PDV-om, a planirani radovi na objektima OŠ ‘Silvija Strahimira Kranjčevića’ iz Mostara, OŠ ‘Kardinala Stepinca’ iz Neuma, OŠ ‘Drežnica’ iz Donje Drežnice, te Srednje škole ‘Jablanica’ iz Jablanice bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti.
Implementacijom ovih radova, u okviru projekta Svjetske banke BEEP bit će realizirane mjere energijske učinkovitosti na ukupno 37 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja širom Federacije BiH, a više od 80.000 korisnika imat će koristi od ovog projekta.
“U 2016. godini u HNK obnovljeno je ukupno sedam objekata javnog sektora, među kojima su tri osnovne i tri srednje škole, te jedan dom zdravlja, kao i jedan dodatni osmi objekat od značaja za Federaciju BiH. Sretan sam što se pozitivna djelovanja iz prošlih godina, prenose i u 2018. Na ovaj način nastavljamo uspješnu saradnju sa Vladom HNK a cilj jeste dokazati prednosti energijske učinkovitosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima ali i uštede na računima za energiju“, rekao je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.
Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 01.02.2018. godine i trajat će četiri mjeseca. Nakon realiziranja projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju te će se doprinijeti smanjenju emisija CO2.