Finansijska podrška projektima kulture, inovatorstva, pripreme projekata iz fonda H2020…

0
130
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo pet odluka kojima se podržavaju projekti u oblastima, kulture, inovatorstva, pripreme projekata iz fonda H2020, te nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u 2020. godini, a nakon okončanog javnog poziva za dodjelu ovih sredstava.
Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesene su odluke o: rasporedu sredstava iz tekućeg granta ’Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH’; rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant ’Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH’; rasporedu sredstava iz tekućeg granta ’Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH’; rasporedu sredstava za projekte iz tekućeg granta ’Međunarodna kulturna saradnja’, i rasporedu sredstava za projekte iz tekućeg granta ’Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020’.
Za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH osiguran je grant vrijedan 117 hiljada KM iz budžeta Ministarstva civilnih poslova za 23 projekta u ovoj oblasti u rasponu od tri do 15 hiljada KM.
Grant vrijedan 50 hiljada KM biće utrošen za sufinansiranje šest projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH, i to četiri za prevenciju HIV-a, jedan za prevenciju tuberkuloze i jedan za HIV i tuberkulozu zajedno.
Ukupno raspoloživa sredstva za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH u 2020. godini iznose 3.097.000 KM, a biće podržano 200 projekata u ovoj oblasti.
Ukupno 390 hiljada KM su raspoloživa sredstva za projekte u okviru granta ’Međunarodna kulturna saradnja’ za podršku 47 projekata.
Tekućim grantom ’Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020’ biće podržana 44 projekta, ukupno vrijedna 443.770 KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here