Zvanično otvoren Covid-izolatorij u Općoj bolnici u Sarajevu

0
344
U proteklih sedam dana u FBiH je na bolničkom liječenju bilo 87 osoba zbog Covid-19

Danas je u prigodnoj atmosferi zvanično pušten u rad Covid-izolatorij koji će djelovati u okviru Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu.
Objekt je kapaciteta 44 bolesnička kreveta, zbrinjavat će Covid-pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Ima 961 kvadratni metar površine, urađen je po svjetskim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom i drugom opremom. Nakon druge faze adaptacije, objekt će imati kapacitet preko 100 kreveta.
Rekonstrukcija bivše Garnizone ambulante u krugu Opće bolnice je finansirana sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i donacijama Kraljevine Norveške i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP BiH.
Ovom prilikom, v.d. direktora Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zahvalio se UNDP-ju, Kraljevini Norveškoj, premijeru KS Mariju Nenadiću, ministrici Jasni Agić i direktoru Zavoda za izgradnju KS Mirzi Hulusiću na zalaganju i doprinosu da, kako je i obećano, građanima Sarajeva ovaj izolatorij bude pušten u funkciju do kraja ove godine.
“Ministarstvo zdravstva KS je u julu ove godine od Opća bolnice zatražilo da preuzmemo 90 posto pacijenata oboljelih od Covid-19 zaraznog oboljenja koji traže hospitalno liječenje u čemu smo, kako danas vidimo, i uspjeli. Ovo nije vrijeme ni za kakve svečanosti već da radimo mnogo i da pokušamo da smanjimo ovu tragediju koja je zadesila svijet. Sada imamo pet Covid-odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu za teške i kritične bolesnike”, kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.
Iskazao je i poštovanje prema uposlenicima Opće bolnice koji su stali svojim životima ispred bolesti kako bi zaštitili građane Sarajeva.

Covid-izolatorij je opremljen najsavremenijom medicinskom opremom

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je rekao da, nakon višemjesečnih napora, sada mogu govoriti o proširenim kapacitetima za borbu protiv koronavirusa.
“Ovaj odjel omogućit će zbrinjavanje i liječenje pacijenata sa lakšom i srednjeteškom kliničkom slikom. U saradnji sa predstavnicima KCUS-a ćemo zbrinjavati teške slučajeve. Na ovaj način dajemo veliku potporu u borbi protiv korone”, rekao je premijer Nenadić.
Kako je rečeno, završena je tek prva faza izolatorija, koja je koštala više od milion KM, a planirano je i dodatno proširenje Covid-odjela na još jedan sprat, što bi koštalo dodatnih 3-4 miliona KM. Na drugom spratu bilo bi smješteno dodatnih 50 do 60 bolničkih kreveta, kao i operativne sale.
Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Sead Željo rekao je da ovim činom pomažu građanima, kantonu, ali i državi.