Čak 38% kompanija u BiH tri godine u kontinuitetu bonitetno pouzdano

0
528
Na konferenciji 'Pouzdanost 2020 - Digitalna transformacija' uručene Zvijezde bonitetne pouzdanosti

Povodom poslovne konferencije i dodjele priznanja i Zvijezda bonitetne pouzdanosti na konferenciji ‘Pouzdanost 2020 – Digitalna transformacija’, koja je jučer po šesti put održana u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa MGallery, danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH upriličena press konferencija na kojoj su prezentovani rezultati analiza bonitetno pouzdanih kompanija i date poruke uspješnih privrednika.
Bonitetna agencija LRC i Poslovne novine, realizuju već šestu godinu zaredom projekt ‘Pouzdanost 2020’.
Nakon višemjesečne kampanje i brojnih održanih B2B susreta bonitetno pouzdanih kompanija, godinu su okončali panel konferencijom ‘Pouzdanost 2020 – Digitalna transformacija’.
Prije početka panela uručene su Zvijezde bonitetne pouzdanosti direktorima kompanija: BH Telecom d.d. Sarajevo, Express Courier – UPS d.o.o. Sarajevo, M&I Systems d.o.o. iz Banja Luke, Halcom d.o.o. Sarajevo, Franck d.o.o. Sarajevo, Bambus Otoka d.o.o. Sarajevo. Direktoru Tvornice cementa Kakanj Zvijezdu boniteta uručena je brzom poštom logističkog partnera, a za dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo biće uručena naknadno.

Na konferenciji su uručeni i Certifikat bonitetne pouzdanosti

Na konferenciji su uručeni i Certifikat bonitetne pouzdanosti kompanijama: eLogistic Solutions Ltd, Grafo komerc d.o.o. Banja Luka, NATIV – Engineering & Consulting d.o.o. Banja Luka; JP Onsa Sarajevo, Radio TV Tuzlanskog kantona; Aida Commerce d.o.o. i Kongresni servisni centar d.o.o. Sarajevo.
Povodom održane panel konferencije i dodjele certifikata i Zvijezda bonitetne pouzdanosti održana je press konferencija na kojoj su sumirane poruke panelista – uspješnih privrednika.
Biti solventan, likvidan i poželjan poslovni partner, posebno u vrijeme pandemije COVID-19, izazov je za sve privredne subjekte u BiH, istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta ‘Pouzdanost 2020’, te dodala da je čak 38% kompanija tri godine u kontinuitetu bonitetno pouzdano.
Da je LRC d.o.o. Sarajevo pionir u BiH u oblasti digitalizacije, istakla je Jadranka Kuljanin, direktorica ove bonitetne agencije.
“Još 2003. godine smo uspostavili prvi on-line sistem razmjene informacija i bili smo prvi ekonomski registar za cjelokupno tržište BiH. Digitalna transformacija nam omogućava da poslujemo brže, fleksibilnije i jednostavnije. Ona utiče na sve sektore privrede, mijenja naš život, rad i komunikaciju. Važnost digitalne transformacije se posebno istakla u vrijeme pandemije”, kazala je Kuljanin.
Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je da digitalna transformacija danas više nije pitanja izbora – ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna. Prepoznajući važnost uvođenja digitalnih tehnologija u cjelokupno bh. društvo, Komora je u 2019. godini pripremila ediciju Digitalna transformacija Bosne i Hercegovine, dodao je Egrlić.
Sa pojavom pandemije koronavirusa, važnost digitalizacije u svim sektorima, uključujući bankarstvo je postala sasvim jasna. Prema riječima Ugur Ozyigita, člana Uprave ZiraatBank d.d. Sarajevo, glavna svrha i cilj digitalizacije je da klijent bude u mogućnosti obavljati sve bankarske transakcije bez fizičke posjete podružnici Banke.
Kritizirajući odgovorne strukture vlasti Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH istakao je da je Bosna i Hercegovina trebala još davno imati strateške smjernice za digitalizaciju društva, te dodao da digitalizacija nije trošak nego investicija koju moramo imati da bi bili u korak s vremenom. Dodao je i da je VTKBiH pokrenula proces digitalizacije komorskih usluga.