Apple na početku godine dostigao vrijednost od tri biliona dolara

0
409
Prvog trgovinskog dana na Wall Streetu ove godine cijena Appleove dionice porasla je za gotovo 3%

Apple je postao prva kompanija koja je prvog trgovinskog dana na na Wall Streetu dostigla vrijednost od tri biliona dolara, da bi berzanski dan završila neznatno ispod te granice.
Investitori očekuju da će proizvođač mobilnog telefona Iphone nastaviti da predstavlja privlačne proizvode dok se širi na tržištima automatizovanih automobila i virtualne realnosti.
Tokom prvog dana trgovanja u 2022. godini, pojedinačna akcija kompanije iz Silicijumske doline dostigla je vrijednost od 182,88 dolara, što je vrijednost čitave kompanije podiglo na preko tri biliona dolara. Kasnije je cijena akcije opala za 2,5 posto, na 182,01 dolar, pa je Appleov tržišni kapital završio berzanski dan na 2,99 biliona dolara.
Prema analitičarima, ono što povećava interes ulagača za Appleove dionice jest stabilan rast njihovih prihoda i robusnost poslovanja, što čini ovu dionicu snažnom. Takođe, Apple je jedan od predvodnika i inače rastuće tehnološke industrije, a osim hardvera poprilično dobro stoji i u prodaji usluga, čime konstantno širi bazu korisnika.

Izvor: https://companiesmarketcap.com/

Podsjetimo, Apple je bio prva kompanija u svijetu, čije su dionice dostupne na berzi, s njihovom ukupnom vrijednošću od bilion dolara. Dogodilo se to u ljeto 2018. godine. Dvije godine kasnije, ta vrijednost bila udvostručena na 2 biliona dolara, a sada, manje od godinu i po nakon toga, dosegnula je i rekordnih 3 biliona dolara.
Prva sljedeća kompanija od koje se očekuje probijanje granice od 3 biliona dolara vrijednosti je Microsoft. Analitičari očekuju da bi i dionica Microsofta mogla prije kraja godine porasti na taj nivo. Trenutno je tržišna valuacija Microsofta nešto više od 2,5 biliona dolara.
Na listi najvrjednijih kompanija svijeta je i tehnološki div, Alphabet. Googleova krovna kompanija vrijedi oko 2 biliona dolara.
Saudijska Oil korporacija vrijedi oko 1,9 biliona dolara, a Amazon nešto više od 1,7 biliona dolara.
Najvrjedniji proizvođač električnih automobila na svijetu je Tesla, čija je tržišna valuacija trenutno oko 1,2 biliona dolara.