Njemački Delivery Hero preuzima većinski udio u španskom Glovu koji posluje i u BiH

0
728
Transakcija kupovine dodatnih 39,4% udjela u Glovu trebala bi biti okončana u drugom kvartalu 2022.

Njemačka grupa za dostavu hrane Delivery Hero saopštila je da je potpisala ugovor o kupovini dodatnih 39,4 posto udjela u španskoj aplikaciji za dostavu Glovo, čime je postala većinski dioničar kompanije koja posluje i u Bosni i Hercegovini.
Očekuje se da će posao biti zaključen u drugom tromjesečju 2022., podložno relevantnim regulatornim odobrenjima, saopćio je Delivery Hero, piše portal The National news.
Delivery Hero trenutno drži oko 44 posto udjela u Glovu na nerazvodnjenoj osnovi.
“Nastavit ćemo ulagati u Glovov tim i proizvod i vidjeti mnoge mogućnosti za dalje unapređenje njihovog poslovanja s našim resursima”, rekao je Niklas Ostberg, izvršni direktor i suosnivač Delivery Hero.
Prema uslovima sporazuma, Delivery Hero će steći dodatni udio u Glovu, na nerazvodnjenoj osnovi, u zamjenu za dionice Delivery Hero.
Glovo ima obrtnu stopu od približno 3 milijarde eura (3,4 milijarde dolara) u bruto vrijednosti transakcije, godišnju stopu organskog rasta od 80 posto u 2021. i 800 miliona eura prihoda. Posluje u 1.300 gradova u 25 zemalja širom Evrope, Centralne Azije i Afrike.
“Sa tržištima koja pokrivamo danas, možemo opsluživati ukupnu populaciju od više od 700 miliona ljudi” rekao je Oscar Pierre, izvršni direktor Glova.
Glovo će nastaviti sa radom sa svojom trenutnom platformom i brendom, pod postojećim menadžerskim timom, navodi Delivery Hero.
JP Morgan je bio finansijski savjetnik, a Cuatrecasas pravni savjetnik Delivery Heroa za ovu transakciju.