Apple noviteti budućnosti: iPhone s novim ekranima, upravljanje putem pokreta…

0
1607
Prema medijskim najavama bit će predstavljena tri nova iPhonea

Prema svjetskim medijskim napisima Apple će u septembru ove godine predstaviti tri nova iPhone modela – dva s OLED ekranima i jedan s LCD-om.
Nasljednik modela X trebao bi biti sto dolara jeftiniji, a po cijeni od hiljadu dolara Apple bi mogao prodavati 6,5 inčni iPhone X Plus. Telefon s klasičnim LCD-om trebao bi imati 6,1 inčni ekran te će biti najjeftiniji i vjerojatno najpopularniji model, piše Zimo.hr.
Što se budućnosti tiče, u posljednjih mjesec dana objavljeno je nekoliko informacija na osnovu kojih se može zaključiti kakve sve novitete priprema ova kompanija i kako bi mogao izgledati iPhone kojeg će ova predstaviti za nekoliko godina.
Najviše pažnje tokom sljedećih godina Apple će, čini se, posvetiti ekranu novog iPhonea – osim što razvijaju novi tip ekrana kakav će ugrađivati u pametne telefone i satove, u ovoj kompaniji razmišljaju i o savitljivim i zakrivljenim ekranima.
Novi tip ekrana – MicroLED bit će tanji, svjetliji i štedljiviji u odnosu na OLED ekrane te, osim što će na njima prikaz biti bolji, oni će pozitivno djelovati i na bateriju koja će duže trajati.
O savitljivom ekranu budućeg iPhonea nedavno su govorili analitičari Bank of America Merrill Lynch – na ovakvom telefonu već godinama radi Samsung te ga možda predstave već ove godine pa se čini logičnim da i u kompaniji Apple razmišljaju o sličnom uređaju. Spominje se čak mogućnost hibridnog uređaja koji bi se koristio kao klasičan iPhone, no kada se ekran otklopi, on bi se pretvorio u iPad.
Posljednje informacije koje su objavljene na Bloombergu također govore o novitetima vezanim uz ekrane, no umjesto savitljivog, spominje se zakrivljen ekran.
Još jedan novitet koji možemo očekivati od Appleovih telefona jest upravljanje nekim opcijama putem pokreta, odnosno bez dodirivanja prstom po ekranu. Apple će ovu tehnologiju ugraditi u sam ekran te će za određene opcije – npr. za novu poruku, aktiviranje nekih aplikacija i slično biti dovoljno samo prijeći prstom iznad ekrana ili napraviti određenu kretnju iznad ekrana, bez njegovog dodirivanja. Ako se Apple odluči za implementaciju ove opcije, proći će još najmanje dvije godine do njenog predstavljanja u iPhoneu.