Apple predstavio iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X

0
6070
Apple predstavio dugoočekivani iPhone 8 i novi iPhone X

Američka kompanija Apple predstavila je danas u novom sjedištu u Kaliforniji novu generaciju pametnih telefona iPhone 8 i iPhone 8 Plus, ali i novi iPhone X, čime je obilježila i deset godina od pojave prvog iPhonea i iznova postavila nove trendove u tom segmentu.
Posebnim videom predstavljen je iPhone 8, nasljednik sedmice, koji se od nje najviše razlikuje staklenom stražnjom stranom što će omogućiti bežično punjenje. iPhone 8 stiže u tri boje: srebrnoj, svemirski sivoj i zlatnoj. Stakla su posebno ojačana čeličnim strukturama i navodno su najčvršća ikad ugrađena u mobitele. Osmica je zadržala veličine ekrana sedmice (i Plus varijante), te vodootpornost.
iPhone 8 će imati True Tone zaslon, a pogonit će čip nazvan A11 bionic. Kamere osmice su obogaćene novim senzorima, poboljšan je Portrait način fotografiranja, a snimanje videa je, dakako, naprednije nego do sada zbog Appleovog novog hardverskog enkodera, prenosi Bug.hr.
Snimanje 1080p videa sada nudi čak 240 fps, a novi iOS donosi i vrhunske značajke povezane s proširenom stvarnošću – za što su nove kamere posebno prilagođene.
Apple će bežično punjenje novih iPhonea uskladiti sa standardom Qi, a bežične punjače nekih proizvođača bit će moguće nabaviti i u Apple dućanima.
iPhone 8 i 8 Plus dolaze samo s 64 i 256 GB, a cijene im kreću od 699 i 799 dolara. U prodaji će se naći 22. septembra, a iOS 11 će se moći preuzeti 19. septembra.
Deset godina nakon prvog iPhonea, novi iPhone trebao bi utrti put razvoju mobitela u narednih 10 godina. Ime mu je iPhone X (deset). Svemirsko siva i srebrna jedine su boje u kojima dolazi. Super retina OLED zaslon ima 5,8 inča, 2436×1125 piksela, 458 ppi, veći kontrast, HDR, True Tone, i naravno 3D Touch, piše Bug Online.
Ekran se aktivira podizanjem uređaja ali, po novom, i tapkanjem po ekranu. Umjesto Home tipke u dnu ekrana nalazi se crta koja vas ‘zove’ da povučete po ekranu prema gore što poziva početni ekran. Na sličan način aktivira se i multitasking. Siri se može aktivirati glasom ili pritiskom na bočnu tipku.
Otključavanje iPhonea X sasvim je novo iskustvo. Riječ je o Face ID tehnologiji prepoznavanja lica. Za nju je iskorišten niz senzora u vrhu ekrana, koji očitava infracrveni spektar i još mnogo drugih parametara koji prepoznaju korisnika. Stvar radi i u mraku, ojačana je strojnim učenjem, a uređaj se otključava instantno – sve uz pomoć A11 Bionic čipa i posebnog neuralnog enginea razvijenog za te svrhe.
Face ID prepoznaje korisnika, a ne njegovu sliku ili masku koja bi ga zavarala. Vlasnika će iPhone X prepoznati i ako promijeni frizuru, pusti bradu ili stavi naočale. Cijeli sistem izvršava se na uređaju kao i Touch ID, što znači da se ništa ne šalje na server.
S obzirom da se povlačenje po ekranu odozdo koristi umjesto Home tipke, Control Center dobiva se povlačenjem s gornjeg ruba.
Dvostruka kamera s 12MP i otvorom blende od f1.8, dvostruka optička stabilizacija slike, četverostruka LED bljeskalica, Portrait način rada, snimanje 4K videa i posebne značajke vezane za AR – glavne su odlike stražnje kamere iPhonea X. Prednja kamera po novome također donosi Portrait način rada za selfije.
Poboljšana je i autonomija, pa iPhone X nudi oko 2 sata više rada nego kod iPhonea 7. Bežično punjenje baterije Apple će omogućiti putem svog novog bežičnog punjača koji može istovremeno puniti više uređaja – AirPower, koji stiže sljedeće godine.
iPhone X dolazi u varijantama od 64 i 256 GB, a cijena za manji model bit će 999 dolara. Prednarudžbe počinju 27. oktobra, a prve isporuke kreću 3. novembra.
Apple je danas prezentirao i novi ojačani Apple pametnih sat, koji će, između ostalog moći prepoznati i rane znakove srčanog udara kod korisnika.