Internet bankarstvo uzima danak: Banke u EU gase poslovnice i otpuštaju radnike

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope

0
52682
Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU smanjen je za 4,9 posto

Banke u Evropskoj uniji zatvorile su prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50 hiljada radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva, pokazuje istraživanje Evropske federacije banaka.
Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189 hiljada, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije.
Bankarski sektor je na kraju 2016. godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, podaci su Evropske federacije banaka, prenosi Hina.
Od 2008. godine u EU je zatvoreno ukupno 48 hiljada bankovnih poslovnica – više od petine. Prošle je godine trend ubrzao u odnosu na 2015. godinu kada je njihov broj smanjen za tri posto.
Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamatnih stopa krediti su jeftiniji pa banke manje zarađuju na toj vrsti usluga kao i na ulaganjima.
U pojedinim su zemljama banke na niske kamatne stope reagirale zatvaranjem poslovnica, pa bi tako samo u Britaniji ove godine trebale biti zatvorene rekordne 762 poslovnice.
Alternativno rješenje banke su pronašle u uvođenju novih naknada na nekada besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankovnih računa i podizanje gotovine.
Uočen je i trend konsolidacije odnosno spajanja kreditora radi poboljšanja profitabilnosti, koji je prema analizi Evropske federacije banaka počeo 2009. godine. Shodno tome, na kraju prošle godine u EU je poslovalo ukupno 6.596 banaka – šest posto manje nego na kraju godine ranije.