Stabilizirano poslovanje Agrokora u BiH, dug prema dobavljačima bit će isplaćen

0
28768
Šarović i Ramljak na pres-konferenciji nakon današnjeg sastanka u Sarajevu

U Sarajevu je danas održan četvrti sastanak o poslovanju Agrokora u BiH kojem je prisustvovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak sa saradnicima.
Kompanije koncerna Agrokor u BiH zapošljavaju oko 5.000 radnika, a Velpro je u postupku likvidacije. Sada već bivši radnici zbrinuti su na različite načine.
Ministar Šarović je kazao da postoje određene stvari koje nisu najsjajnije ali postoje vidni napretci da je stanje u Agrokoru i njegovim kompanijama stabilno.
“Nas je najviše zanimalo pitanje uposlenih radnika i konsolidacija Leda i Sarajevskog kiseljaka”, kazao je Šarović.
Preuzimanje dijela Konzuma neće utjecati na buduće poslovanje brendova Ledo i Sarajevski kiseljak, rečeno je nakon sastanka. Već je preuzeto 25 od 83 prodajna objekta Konzuma, a sve će se završiti krajem septembra.
Ramljak je u svom obraćanju kazao da se može reći da su u BiH stabilizirali poslovanje, prenosi agencija NAP.
“Krenuli smo u izvršenje plana da se Mercator vrati u BiH i preuzme svoje prodavnice. To znači da ćemo dokapitalizirati poslovanje sa svježim novcem koji ćemo staviti iz Agrokora, što će smiriti situaciju sa dobavljačima koji će sigurno naplatiti svoja potraživanja. Naši kupci, kojima se zahvaljujemo i dalje će imati traženu robu u prodavnicama i naši zaposlenici neće i ne trebaju strahovati za svoja radna mjesta”, kazao je Ramljak.
Do sada je otpušteno ukupno 129 radnika zaposlenih u nekoj od firmi-kćerki Agrokora u BiH, a 26 ih je preraspoređeno u neku od drugih firmi, kazao je Ramljak. Prema njegovim riječima, najveći broj ovih radnika otpušten je iz Velproa.
Direktor Konzuma Tomislav Bagić je kazao kako dug ove firme prema bh. dobavljačima iznosi 58 miliona KM. Tome treba dodati i sedam miliona maraka duga koji je ostao iz Velproa, a čije je plaćanje Konzum preuzeo na sebe.
“Značajan dio novca će biti isplaćen u gotovini prema dobavljačima. Ostatak od oko 40 miliona maraka bit će isplaćen u jednom dužem periodu. Razmišlja se o periodu od četiri godine. To može biti i malo kraći period, ali i duži, a sve će zavisiti od priliva novca”, dodao je Ramljak.
On je dodao da je Mercator do sada u BiH preuzeo 25 prodajnih mjesta. Radi se o prodavnicama koje je Mercator imao prije nego što ga je preuzeo Konzum. Proces razdvajanja trebao bi biti završen do kraja septembra.