Apple predstavio redizajnirani iPad i nadogradnju na M2 čip za iPad Pro

0
636
Izgledom tako sada i ulazni model iPada podsjeća na iPad Air ili Pro

Glavni Appleovi ovogodišnji hardverski noviteti, predvođeni iPhoneom 14, predstavljeni su u septembru na događaju ‘uživo’ (publici u Apple Parku je prikazana unaprijed snimljena prezentacija). U kompaniji su sada odlučili da nikakvog događaja za predstavljanje novih iPada neće biti, pa su samo u javnost pustili saopćenje o novim modelima. Evo što je objavljeno…

iPad

Deseta generacija iPada redizajnirana je u skladu s novim dizajnerskim smjernicama – ravni bridovi i zaobljeni uglovi ekrana sada su stigli i na ovaj model. Home tipke više nema, a okvir oko zaslona jednako je širok sa svih strana.
Izgledom tako sada i ulazni model iPada podsjeća na iPad Air ili Pro. Pogoni ga SoC A14 Bionic, poznat iz iPhonea 12. Ekran ima dijagonalu od 10,9″ uz Liquid Retina rezoluciju (2360×1640 px), 500 nita i True Tone. Čitač otiska prsta preselio je na tipku za uključivanje uređaja.

iPad 10. generacije

Nadograđene su i kamere, pa je ona prednja sada smještena na duži brid iPada, što bi značilo da Apple predviđa da se uređaj koristi u vodoravnom položaju. Rezolucija joj je 12 MP, leća ultraširoka (122°), pa je nadogradnja prije svega namijenjena kvalitetnijim video pozivima. Stražnja kamera također nudi 12 megapiksela, a može snimati i 4K video.
iPad je napokon dobio i USB-C priključak umjesto Lightninga (što će ionako uskoro postati standard i obaveza u EU). Tu je i podrška za 5G mreže, Wi-Fi 6 i eSIM, kao i za Apple Pencil prve generacije.

iPad Pro dobiva povezivost na Wi-Fi 6 i 5G mreže, kao i mogućnost snimanja ProRes videa

Uređaj dolazi u četiri boje (plavoj, ružičastoj, žutoj i srebrnoj), uz njega se može nabaviti i nova tipkovnica Magic Keyboard Folio. Objavljene su i cijene za SAD: početna je 499 dolara za Wi-Fi te 599 dolara za 5G model. U prodaji će biti nakon 26. oktobra na odabranim tržištima.

iPad Pro

Profesionalni, najnapredniji iPad, dobio je novi čip. To je, sasvim očekivano, M2, Appleov najnapredniji ARM procesor u ponudi. To je najveća novost u ovogodišnjem modelu iPada Pro, jer je uređaj ostao izgledom i ostalim glavnim specifikacijama identičan prošloj generaciji.
Od manjih nadogradnji funkcionalnosti, tu je podrška za hover za Apple Pencil – od sada, posebnim Appleovim stylusom nije potrebno fizički dodirivati zaslon kako bi dodir bio registriran, već će on biti prepoznat i kada bude na manje od 12 milimetara od ekrana. Softverski, takav će potez na ekranu prikazati tek pregled akcije koja će se dogoditi kada vrh olovke dotakne panel, pa Apple smatra da će to omogućiti precizniji rad ilustratorima i ostalim kreativcima.
iPad Pro ove godine dobiva povezivost na Wi-Fi 6 i 5G mreže, kao i mogućnost snimanja ProRes videa. Početna cijena bit će mu 799 dolara za verziju dijagonale 11 inča te 1.099 dolara za veći, 12,9-inčni model. Opcije idu sve do 2 TB prostora za pohranu i cijene od 2.399 dolara u 5G izvedbi. U prodaji će se, na odabranim tržištima, također naći 26. oktobra, piše Bug.hr.
Svi novi modeli iPada dolaze i sa zadnjom verzijom operativnog sistema – iPad OS 16. Ona će postojećim korisnicima starijih iPada biti dostupna za nadogradnju 24. oktobra.