Američki naučnici žele oživjeti mamute i naseliti ih u Sibiru

0
3362
Naučnici planiraju oživjeti vunastog mamuta koji je izumro prije deset hiljada godina

Američki naučnici na univerzitetu u Harvardu i Californiji odlučili su primjenom genetskog inženjeringa oživjeti vunastog mamuta koji je izumro prije deset hiljada godina.
Prema pisanju ruskih medija, George Church s Harvarda i njegov tim naučnika namjerava unijeti dijelove DNK genoma zaleđenih ostataka mamuta u jajne stanice slonice, očekujući da će na taj način stvoriti potpuno novu životinju.
“Pokušavamo dobiti slona koji će biti otporan na hladnoću. Mogli bismo mu smanjiti kljove, kako bi smo spriječili krivolov”, izjavio je Church.
Naučnici su planirali nastaniti novu životinju u Sibiru, smatrajući da velika nenaseljena područja u Rusiji mogu predstavljati odličan ekosistem za ovog slona s karakteristikama mamuta. Osim toga, po Churchovom mišljenju, novi mamuti doprinijeli bi usporavanju klimatskih promjena, tako što bi nogama utabali snijeg i sprečavali otapanje tla.
Kako navodi portal Russia Beyond, u martu ove godine timovi ruskih i japanskih naučnika uspjeli su oživjeti stanice mamutice Juke koja je naseljavala Jakutiju prije 28.000 godina.
Mamuti koji su se pojavili u pliocenu nastanjivali su Europu, Aziju, Afriku i Sjevernu Ameriku. Dosezali su visinu od 5,5 metara i težinu od 10 do 12 tona. Većina je izumrla prije oko deset hiljada godina u posljednjem ledenom dobu, u starijem driasu, o čemu postoje dvije pretpostavke. Prema prvoj odlučujuću ulogu imali su lovci gornjeg paleolita, a prema drugoj do izumiranja je došlo zbog brze promjene klime prije oko 10 do 12 hiljada godina, kada je nestalo hrane za mamute.