Aluminij pred gašenjem, samo za struju dug iznosi 280 miliona KM

0
2455
Uprava Aluminija upozorila ne tešku situaciju u ovoj mostarskoj kompaniji (Foto:24sata.info)

Direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je danas na pres-konferenciji da će ova kompanija, kojoj je osigurano snabdijevanje električnom energijom za samo još jedan dan, najvjerovatnije od petka poslije ponoći prestati sa radom.
Pandža je dodao da napori Uprave Aluminija koje su uložili posljednjih nekoliko mjeseci nisu donijeli pomake te da je ekonomska situacija u ovoj mostarskoj kompaniji uistinu teška. Dodao je da Aluminiju nedostaje sirovina, rezervnih dijelova, da cijenu električne energije ne mogu ekonomski pratiti. Dug Aluminija samo za električnu energiju iznosi 280 miliona KM.
Ipak, izrazio je tračak nade da će se iznaći neko rješenje jer bi u protivnom Aluminij već krajem sedmice prestao sa radom. U tom slučaju na šteti bi bila i društvena zajednica jer, kako reče Pandža, Aluminij plaća raznih doprinosa državi u iznosu od 52 miliona KM.
Pandža je izrazio i zabrinutost za sudbinu 900 zaposlenih.
Inače, grupa radnika Aluminija jutros je nakratko u znak protesta blokirala magistralni put kod Mostara, izrazivši na taj način nezadovoljstvo pozicijom u kojoj se nalaze i načinom na koji se odvijaju pregovori o budućnosti njihove kompanije.