Argeta predstavila nove hummus namaze

0
1052
U Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu predstavljen novi proizvod Argeta Hummus

Argeta, brend broj jedan među mesnim paštetama u Evropi*, predstavila je danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu nove Argeta hummuse, koji omogućavaju ukusan i zabavan povrtni obrok.
Novu liniju Argeta hummusa predstavljaju: hummus natur, hummus sa crvenom paprikom i hummus sa crnim maslinama.
Novi Argeta hummusi unose više povrća u svakodnevnu ishranu. Namazi na bazi leblebije, koja je puna proteina potrebnih za uravnoteženu dijetu. Sadrže samo prirodne sastojke, bez konzervansa, pojačivača ukusa, glutena i vještačkih boja.
Novi Argeta hummusi dostupni su u tri šarene verzije i sa neobičnim kombinacijama koje oduševljavaju i najzahtevnija nepca.
Primarni ukus je humusa Natur, nijansa prirodne autentičnosti koja se krije u ukusu leblebije, osnovnog sastojka svih humusa. Izuzetna kombinacija paprike budi veliki val dobre energije, bilo da se konzumira za doručak, ručak ili večeru. Za razmažena nepca, tu je odličan okus crnih maslina, koji nežno spaja ovu mahunarku sa mediteranskim temperamentom aromatičnih crnih maslina.

Novinari su imali priliku da pokažu kulinarska umijeća i probaju Argetine nove hummus namaze

Argeta hummus su sjajna dopuna jelovnicima vegetarijanaca i vegana ali su izvrsni i kao prilogmesu.
“Hummus je namaz poznat više od 2000 godina, a potiče iz bliskoistočnih zemalja. Često ga koriste i kuhinje južnog Mediterana, a zapadna kultura ga je u novi vrijeme otkrila i od njega pravi razne varijacije. Hummus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za hljeb ili kao dip sa svježim povrćem, poput narezanih mrkvi ili celera u listu. Hummus je odmah spreman za jelo kao samostalni obrok ili prilog, a može se jesti u svako doba dana i u svim prilikama“, pojasnila je Amela Ivković O’Reilly, nutricionista.
Slanutak ili leblebija, je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a sezam je izrazito bogat kalcijem. Zbog svojih glavnih sastojaka, hummus je optimalnog omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina B6, vlakana i lecitina. Niskog je glikemijskog indeksa te je zbog toga pogodan za dijabetičare, a ne sadrži ni masnoće životinjskog porijekla. Također ne sadrži gluten i pogodan je za osobe osjetljive na gluten.
__________
*Na temelju podataka kompanije Nielsen RMS za kategoriju pašteta/delikatesnih namaza za razdoblje od 12 mjeseci koje je završilo 31.03.2018., za zajedničko maloprodajno tržište 19 evropskih zemalja