Arsenalov stadion ima baterije koje mogu izdržati cijelu utakmicu

0
772
Emirates ima sistem baterija čiji kapaciteta može napajati stadion za vrijeme jedne nogometne utakmice

Jedan od najvećih nogometnih stadiona u Velikoj Britaniji, dobio je sistem litij-ionskih baterija kojim će cijeli pogon tog zdanja postati ekološki prihvatljiviji i ekonomski isplativiji. Naime, u podrumu stadiona Emirates nogometnog kluba Arsenal smješten je veliki baterijski sklop dovoljnog kapaciteta da električnom energijom napaja cijeli stadion za vrijeme cijele jedne nogometne utakmice.
U tih 90 (ili više) minuta ugrađene bi baterije snagom od 3 MW trebale opskrbljivati sve sisteme, od rasvjete na dalje. Za početak u upotrebi će biti 2 MW snage, dok će ostatak biti pušten u upotrebu sljedećega ljeta. Konačni kapacitet instaliranih baterija bit će 3,7 MWh, a sistem će zauzimati 180 kvadratnih metara prostora.
Baterije su postavljene u suradnji s dugogodišnjim partnerom kluba iz sjevernog Londona, kompanijom Octopus Energy. Arsenalov je stadion već sada napajan u potpunosti energijom iz obnovljivih i ekoloških izvora, tj. iz solarnih pogona i elektrana na biomasu. Novi baterijski sistem omogućit će pohranu električne energije u razdobljima kad je ona najjeftinija i potom njezino korištenje u razdobljima veće potrošnje, kao što su nogometne utakmice, ili pak za stabilizaciju gradske elektroenergetske mreže, piše Bug.hr. Očekivani vijek trajanja ovih baterija je 15 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here