ASA Finance od Konkurencijskog vijeća traži dozvolu za preuzimanje Central osiguranja

0
730
ASA Finance podnijelo Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije za preuzimanje Central osiguranja

Dioničko društvo ASA Finance iz Sarajeva podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije u cilju sticanja kontrole kupovinom većine dionica Central osiguranja d.d. Sarajevo.
To će, kako se navodi u Prijavi koncetracije podnesenoj 9.12.2020. godine, imati efekat na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području Bosne i Hercegovine. U vezi s tim, u obavještenju o Prijavi koncetracije objavljenom 23. decembra, Konkurencijsko vijeće je uputilo poziv privrednim subjektima koji djeluju na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području BiH i na drugim tržištima na kojima bi predmetna koncentracija mogla imati efekat, te drugim institucijama ili udruženjima koje imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da mogu dostaviti pisane primjedbe i mišljenja.
Podsjetimo, u saopćenju od 11. decembra objavljeno je da su ASA osiguranje i Central osiguranje potpisali ugovor o strateškom partnerstvu u cilju daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

ASA osiguranje i Central osiguranje sklopili strateško partnerstvo

Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bh. osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja, saopćeno je iz ovih kompanija.
Proteklih godina ASA osiguranje i Central osiguranje doživjeli su uspješan rast, a zajedničkim djelovanjem ovaj trend će samo biti ubrzan. Navedeno je i da su u toku aktivnosti na ispunjavanju svih propisanih zakonskih i regulatornih procedura.
Inače, ASA Finance je članica članice ASA Prevent grupacije i posjeduje 66,67 posto vlasniškog udjela u ASA osiguranju, dok Bosna Reosiguranje ima 20 posto udjela, a ZIF Prevent Invest 13,33 posto.
Prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, većinski vlasnik Central osiguranje je CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak (CEPS) sa 70 posto udjela u kapitalu, dok Centar Gradnja d.o.o. Široki Brijeg ima 30 posto udjela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here