Australija: Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

0
3594
Naučnici širom svijeta traže nove metode bržeg otkrivanja raka

Australijski naučnici objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost stanica raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.
Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Queenslandu otkrili kako rak u kontaktu s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu. Test funkcionira tako da otkriva prisutnost pomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku objavljen u časopisu Nature Communications.
“Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bilo je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv”, rekao je profesor Matt Trau u izjavi, prenosi CNN.
Desetominutni test koji su naučnici razvili u Australiji tek treba biti isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja prije nego što ga se bude moglo upotrijebiti na pacijentima. No zasad su znakovi pozitivni. Testovi provedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva otkrili su stanice raka s 90-postotnom točnošću.
Za sada je test korišten za otkrivanje raka dojke, prostate, mjehura i limfoma, no naučnici su uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.
Budući da rak mijenja DNK zdravih stanica, posebno u pogledu distribucije molekula poznatih kao metilne skupine, test je napravljen tako da detektira tu promjenu u otopinama kao što je voda.
“Korištenjem mikroskopa visoke rezolucije vidjeli smo da se kancerogeni fragmenti DNK savijaju u trodimenzionalne strukture u vodi. To je bilo drugačije od onoga što smo vidjeli da se događa s DNK normalnog tkiva u vodi”, navedeno je u članku.
Test koristi čestice zlata, koje se vežu za DNK pogođenu rakom te utječu na molekularne promjene tako da uzrokuju vidljive promjene u boji.