Autoceste FBiH: Na području Zenice završetak radova na dva projekta za lokalnu zajednicu vrijedna 3,2 miliona eura

0
381
Na području Zenice završavaju se radovi na dva projekta vrijedna 3,2 milona eura

Dugogodišnja praksa JP Autocesta FBiH na cijelom području Federacije BiH, tamo gdje se gradi Koridor 5c, jeste da kroz projekte izgradnje autoceste ulaže i u lokalnu zajednicu.
Trenutno se na području Zenice u okviru ugovora za izgradnju zeničke obilaznice završavaju radovi na dva projekta ukupne vrijednost 3,2 milona eura koji će za lokalno stanovništvo imati posebne benefite.
Tako da se na lokalitetu pristupnog puta za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica izvode radovi na izgradnji pješačko-biciklističke staze u dužini od 2,5 km. Izvođač radova je Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., a vrijednost projekta iznosi oko 550.000 eura.
U toku izgradnje pješačko-biciklističke staze na lokalnoj saobraćajnici na lijevoj obali rijeke Bosne, planirano je da se izgradi i servisna saobraćajnica uz magistralnu cestu M17 u naselju Hece. Početak radova na servisnoj saobraćajnici planirani su za juli mjesec, a vrijednost ovog projekta iznosi 45.000 eura.
S druge strane, u naselju Drivuša otpočeli su radovi na asfaltiranju mosta Drivuša. Ovi radovi se izvode na osnovu Sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja u sklopu kojeg je izgrađen most preko rijeke Bosne, spojne ceste, dva kružna toka na lijevoj i desnoj obali i izmještanje dalekovoda Zenica – Busovača. Izvođač radova je Euro-asfalt Sarajevo ukupne vrijednosti 2,7 miliona eura.
Okončanjem radova i puštanjem u funkciju mosta u Drivuši, smanjit će se gužve na ulazu u grad Zenica na lokalitetu Radakovo i petlja Blatuša.