Autoceste FBiH prvo javno preduzeće u BiH uvodi Sistem upravljanja antikorupcijom

0
1014
Ukupni prihodi Autocesta FBiH u prvom polugodištu 2023. porasli su 24,2%, na 61,1 milion KM

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar prvo je javno preduzeće u Bosni i Hercegovini koje uvodi ISO standard 37001:2016 – Sistem upravljanja antikorupcijom.
Ugovor su jučer potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i direktor Sevoi grupe u BiH Senad Hoermann. Sredstava za implementaciju ovog sistema je donirao ured EBRD-a u Bosni i Hercegovini.
JP Autoceste FBiH je izradilo plan integriteta koji predstavlja niz antikorupcijskih mjera, što je i jedan od ključnih dokumenata za suzbijanje korupcije, kreiran s ciljem da se poveća transparentnost, efikasnost, odgovornost rada i otvorenosti prema građanima. Uvođenjem ovog sistema JP Autoceste FBiH želi dodatno unaprijediti stepen odgovornosti i profesionalizma u radu, poboljšati procese planiranja, donošenja i sprovođenja akata i programa na transparentan način.
ISO 37001:2016 standard je namijenjen da pomogne organizaciji da uspostavi, implementira, održava i konstantno poboljšava program usklađivanja protiv podmićivanja.
Ovaj standard je garancija menadžmentu, investitorima, zaposlenicima, klijentima i drugim interesnim stranama da i organizacija sprovodi razumne korake na sprječavanju korupcije. Sistem je dokaz da je organizacija poduzela razumne korake da spriječi korupciju ili da je smanji na najmanje moguću mjeru.
S obzirom na to da JP Autoceste FBiH već ima uvedene standarde upravljanja kvalitetom i upravljanja okolinom, a prva je kompanija u BiH i regiji, iz oblasti cestogradnje prva u svijetu koja je svoje poslovanje uskladila sa zahtjevima međunarodnog standarda za nabavku ovlaštenog instituta za nabavku i snabdijevanje – Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS), radionice na implementaciji sistema upravljanja protiv korupcije predstavljaju logičan korak koji je u skladu sa težnjama preduzeća da budu jedinstveni i svojim primjerom prednjače u BiH.