Banja Luka podržala inicijativu za stvaranje samoodržive ekonomije BiH

0
580
Predstavnici 'Mi to možemo' kod ministra privrede RS i zamjenika gradonačelnika Banja Luke

U Banja Luci su danas predstavljene strateške smijernice inicijative za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH simboličnog naziva ‘Mi to možemo’, koja je na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) okupila grupu domaćih eksperata iz različitih oblasti.
Predstavnici incijative iz različitih industrija koji su učestvovali u analizi i pripremanju smjernica za prevazilaženje krize i jačanje ekonomije razgovarali su danas u Vladi RS sa ministrom privrede i poduzetništva Vjekoslavom Petričevićem koji je podržao napore privrednika da u ovim izazovnim vremenima ponude rješenja koja bi pomogla oporavku privrede.
“Situacija sa Covid-19 pokazala je svu neophodnost domaće proizvodnje, kao i važnost preferencijalnog statusa domaćih proizvoda. Ministarstvo privrede i preduzetništva je sa svoje strane početkom pandemije podnijelo inicijativu prema UIO BiH o oslobađanju odnosno povratu akciza na sredstva za dezinfekciju. Za održavanje likvidnosti privrednih subjekata u narednom periodu potrebna je podrška bankarskog sektora kako bi se omogućilo da se privredi obezbijede obrtna sredstva”, izjavio je ministar Petričević.
Inicijativa je dobila simboličan naziv ‘Mi to možemo’, a njen cilj je da se aktiviraju svi potencijali koji mogu doprinijeti jačanju ekonomije BiH.
Analize inicijative ‘Mi to možemo’ pokazale su da se naša zemlja nalazi u nezavidnoj poziciji, obzirom da uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM.

U Privrednoj komori RS potpisan memorandum

Sve privredne komore iz BiH uz inicijativu ‘Mi to možemo’

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, Dragan Đukić potpredsjednik Privredne komore Brčko distrikta i Dino Selimović iz BBI banke , kao predstavnik inicijative ‘Mi to možemo’ i kao organizator SBF-a potpisali su danas u Banja Luci Memorandum o saradnji na implementaciji ‘Strateške inicijative za održivost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH’.
Potpisnice Memoranduma će svaka u svojoj oblasti identifikovati ključne resurse koji se mogu aktivirati i udružiti svoje snage radi ostvarivanja pozitivnih promjena u privrednim kretanjima, te uticati na donošenje ključnih ekonomskih politika koji će biti od koristi svima. Također, potpisinice Memoranduma su saglasne da je neophodno raditi u dva pravca – kako naše proizvode pozicionirati na inostranim tržištima, tako i kako domaće proizvode pozicionirati unutar same BiH da bi se izvršila supstitucija uvoza u BiH, obzirom da bh. ekonomija ima ogroman deficit platnog bilansa.