Banka Litvanije izdaje digitalni novčić za kolekcionare

0
786
Prodaja digitalnih kolekcionarskih tokena počinje u proljeće 2020.

Centralna banka Litvanije prva u svijetu izdat će digitalni blockchain coin namijenjen kolekcionarima. Prva digitalna kolekcionarska kovanica Banke Litvanije posvećena je Aktu o nezavisnosti Litvanije (16.02.1918.) te je dio aktivnosti obilježavanja 100. godišnjice potpisivanja deklaracije o neovisnosti.
Banka Litvanije ima iskustva s izdavanjem digitalnih valuta i vjeruju kako je taj trend tek u začetku, pa žele biti jedni od predvodnika lansiranja blockchain valuta u svijetu.
Osim što će LBCOIN biti lansiran u ograničenoj seriji od 24 hiljade coina na blockchainu, bit će izdano 20 različitih inačica, pa će kolekcionari imati priliku popunjavati svoju kolekciju samo nekima ili pak cijelim setom. Kupovinom će se dodjeljivati nasumični coini raspoređeni u šest kategorija, a tek kada neko skupi po jedan iz svake kategorije moći će ga zamijeniti za fizički, srebrni novčić.
Denominacija ovog novčića bit će 19,18 eura, a imat će pravokutni oblik sličan kreditnim karticama. U litavskoj Narodnoj banci nadaju se da će ovaj potez digitalizacije kolekcionarskih novčića privući mlađe generacije numizmatici. Prodaja digitalnih kolekcionarskih tokena počinje u proljeće 2020. godine.