Bankarska konferencija: U fokusu implementacija Bazela III i na tržištu BiH

0
6847
Deloitte Bankarska konferencija održana pod sloganom – Promjene ne mogu čekati

Bankarska konferencija u organizaciji Deloitte, održanoj pod sloganom ‘Promjene ne mogu čekati’, danas je u Sarajevu okupila oko 80 učesnika iz bankarskog sektora u BiH, predstavnike regulatora finansijskog tržišta, kao i predstavnike međunarodnih finansijskih institucija.
Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBA) Jasmin Mahmuzić, kao jedan od panelista govorio je o izazovima promjena regulatornog okvira u finansijskoj industriji u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na implementaciju Bazela III i njegovim utjecajem na bankarstvo.
Mahmuzić je istaknuo da je uloga supervizora prvenstveno zaštita stabilnosti bankarskog sektora i deponenata, ali se isto tako vodi računa i o potrebama u poslovanju banaka.
“Važno je Bazel III implementirati na način da se prilagodi tržištu Bosne i Hercegovine, te pratiti kakve efekte ima na bankarski sistem. Agencija, kao regulatorna institucija, spremna je prilagoditi se promjenama na bankarskom tržištu u BiH, a isto se očekuje i od banaka”, rekao je Mahmuzić.
Osim promjene regulatornog okvira na konferenciji se razgovaralo i o trendovima upravljanja i prodaje nekvalitetnih plasmana (NPL), kao efikasne metode restrukturiranja banaka i drugih srodnih finansijskih institucija, te izazovima implementacije digitalnog bankarstva u BiH koje donosi mnoštvo noviteta i mogućnosti za unapređenje poslovanja.

U panel diskusiji učestvovala je i predsjednica Uprave NLB Banke Sarajevo Lidija Žigić

Pozivu za učešće na konferenciju, osim Agencije za bankarstvo FBiH, odazvali su se članovi uprava brojnih banaka u BiH, te predstavnici MMF-a, Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija.