EIB: Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi očekuju rast tražnje za kreditima

EIB navodi da se očekuje pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite

0
595
EIB Global banka je povećala tehničku podršku za nove projekte energetske efikasnosti i obnovljive energije

Prema najnovijem istraživanju Evropske investicione banke (EIB) o bankarskom kreditiranju sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u ovom regionu.
Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti.
EIB navodi da se očekuje pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite. Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbijede svojim klijentima u narednih šest mjeseci znatno pogoršati. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa. Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude.
S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šjest meseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita.
“Uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede. U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita”, izjavila je Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB-a.
Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namjere u pogledu poslovanja u regionu. Više od polovine namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10% bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regiona.
“Istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna su za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi. Ovaj pregled ekonomskog okruženja regiona CESEE omogućit će nam da obezbijedimo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća”, kazala je potpredsjednica EIB Liljana Pavlova.