Banke u eurozoni postrožile uslove kreditiranja

0
811
Fizičkim i pravnim licima banke će omogućiti odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca

Banke u eurozoni postrožile su uvjete za odobravanje kredita preduzećima i građanima, pokazali su rezultati kvartalnog (april-juni 2019.) istraživanja Evropske centralne banke (ECB) provedenog u 144 banke u eurozoni.
Među pet najvećih ekonomija eurozone, u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji u drugom ovogodišnjem kvartalu postroženi su kriteriji u kreditiranju kompanija, dok su u Španiji ostali nepromijenjeni, a u Holandiji ublaženi.
U međuvremenu su uvjeti kod hipotekarnih kredita u eurozoni u prosjeku ostali nepromijenjeni u usporedbi s prvim kvartalom.
Na strani potražnje, kako je pokazala anketa, interes kompanija za kreditima nastavio je jačati u drugom tromjesečju ‘podržan niskim nivoom kamatnih stopa i fiksnih ulaganja’, kao i aktivnostima na području spajanja i akvizicija.
U međuvremenu su potražnju za hipotekarnim kreditima podržale sve izraženije aktivnosti na tržištu nekretnina i povjerenje potrošača, premda je rast potražnje za potrošačkim kreditima blago usporio.
Anketa je također pokazala da banke očekuju da će kreditni uvjeti u trećem kvartalu 2019. godine ostati nepromijenjeni ili biti ublaženi u raznim kategorijama zajmova.