Bankomati u Hrvatskoj će imati elektrohemijsku zaštitu

0
423
Pri provali u bankomate novac bi se uništio ili bi bio obojen te bi lopovima bio neupotrebljiv

U sljedećih pet godina većina bankomata u Hrvatskoj trebala bi dobiti elektrohemijsku zaštitu novca, što znači da bi se pri provali u bankomate novac uništio ili bi bio obojen te bi lopovima bio neupotrebljiv.
Novina je to koju donosi prijedlog izmjena zakona o zaštiti novčarskih institucija što ga je u javno savjetovanje uputilo Ministarstvo unutarnjih poslova, piše Novi list.
U objašnjenju prijedloga MUP navodi da Hrvatska ima oko 5.850 bankomata, da su oni postali najrašireniji izvor gotovog novca, da je njihov broj iz godine u godinu u porastu, ali da je sve više i kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, odnosno fizičkim napadom na bankomate.
U MUP-u procjenjuju i da će uvođenje eura dodatno motivirati razbojnike da pokušaju do novca doći napadima na bankomate.
Dosadašnje mjere zaštite, poput videonadzora, detektora otvaranja vrata sefa, vibracijskih detektora, nisu dale rezultate, iako imaju preventivnu ulogu. Umjesto toga iz MUP-a predlažu da se uvede obaveza zaštite novca.
“Jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate je ugrađivanje elektrohemijske zaštite u te uređaje. Ugradnjom sistema zaštite koji primarno djeluje na gotov novac u bankomatima i čini ga neupotrebljivim, smanjili bi se ili potpuno prestali fizički napadi na bankomate putem korištenja plina ili eksploziva, navodi MUP.
Ističu i da se uvođenje sistema elektrohemijske zaštite u proces osiguranja i pratnje novca od 2007. godine, pokazalo efikasnim jer su gotovo iskorijenjena kaznena djela razbojništva na specijalna oklopljena vozila zaštitarskih firmi.